«Κουρεύουν» κατά 46,66% το επίδομα θέρμανσης στα Καλάβρυτα που θεωρούν πεδινή περιοχή!

«Κουρεύουν» κατά 46,66% το επίδομα θέρμανσης στα Καλάβρυτα που θεωρούν πεδινή περιοχή!

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Στην απίστευτη απόφαση να μην εντάξει τον Δήμο Καλαβρύτων στις ορεινές περιοχές του νομού Αχαΐας, με συνέπεια η περιοχή αυτή να μην περιληφθεί στην Β' Γεωγραφική Ζώνη, αλλά στην Γ' που έχει ενταχθεί ολόκληρος ο νομός, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Εξαιτίας της απόφασης αυτής, οι οικονομικά αδύναμοι κάτοικοι των Καλαβρύτων θα λάβουν επίδομα θέρμανσης 0,25 ευρώ ανά λίτρο για 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας αντί για 15 λίτρα ανά τ.μ. που θα έπρεπε να δικαιούνται αν εντάσσονταν στη Β' Ζώνη. Θα εισπράξουν, δηλαδή, επίδομα θέρμανσης «κουρεμένο» κατά 46,66%!

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύφθηκε από δύο βουλευτές του νομού Αχαΐας, έναν της Νέας Δημοκρατίας και έναν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τους κ.κ. Ανδρέα Κατσανιώτη και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε ότι:

«Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι θεωρεί το Δήμο Καλαβρύτων “πεδινό”, οπότε δεν εντάσσεται στους Δήμους με αυξημένη επιδότηση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κατεξοχήν ορεινό Δήμο Καλαβρύτων το υπουργείο Οικονομικών δεν τον θεωρεί ορεινό με αποτέλεσμα να μην τον εντάσσει στη Β' ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν είναι ορεινός ο Δήμος Καλαβρύτων, με υψόμετρο από 650-2.350 μέτρα, με το Χελμό, τον Ερύμανθο και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Αν ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη, παράλογη και προκλητική απόφαση από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών, που φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τη γεωγραφία και γεωμορφολογία της ελληνικής περιφέρειας και θεωρεί τις ορεινές περιοχές “πεδινές” κατά το δοκούν.

Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις για το σοβαρό αυτό θέμα και σε περίπτωση που ισχύουν οι άνωθεν πληροφορίες να προβεί άμεσα στην ένταξη του Δήμου Καλαβρύτων στη ΕΓ ζώνη, προκειμένου να δοθεί αυξημένη επιδότηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου στις 20 Δεκεμβρίου 2016, επεσήμανε ότι:

«Η περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, με συχνότατες χιονοπτώσεις και έντονο παγετό, ωστόσο στα κριτήρια κατανομής της Ελληνικής Επικράτειας, τα οποία αφορούν στις κλιματικές ζώνες, συνεχίζει να συγκαταλέγεται στην Κατηγορία Γ.
Το συγκεκριμένο γεγονός λειτουργεί άνισα και άδικα για τους κατοίκους της περιοχής, σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και την κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.

Είναι επίσης γνωστό, ότι ο Δήμος Καλαβρύτων, σύμφωνα με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 4 του ν. 4071/2012 πρέπει να συμπεριληφθεί στους ορεινούς - μειονεκτικούς δήμους εφόσον στη συγκεκριμένη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ως δημοτικές ή τοπικές κοινότητες οι Ο.Τ.Α. που αναφέρονται στην Οδηγία 85/148 ΕΟΚ, περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645 ΕΟΚ, περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών, κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268 ΕΟΚ συμπεριλαμβανομένων και των χαρακτηριζόμενων ως ορεινών δήμων της παρ. 2 του άρθρου 1 του ως άνω νόμου. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ορεινός και μειονεκτικός, αφού όλες οι τοπικές κοινότητές του είναι ορεινές».