Την αντίδραση τού Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων προκάλεσε δημοσίευμα του Dnews, σχετικό με ανθελληνική αναφορά σε συσκευασίες βουλγαρικού γιαουρτιού .
Θυμίζουμε ότι σε συσκευασία βουλγαρικού γιαουρτιού που εμπορεύεται η Trimona Foods αναγράφεται η φράση «Ας έχουν οι Ελληνες τους φιλόσοφούς τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΒΓΑΠ.
Το Dnews μεταξύ άλλων επεσήμανε το γεγονός ότι ενώ το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται τουλάχιστον από το 2006, η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην αναφορά αυτή εστιάζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωτικό τροπο αναφοράς σας στο Δελτίο Τύπου μας».
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του επισημαίνει: «Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το από πότε χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη απαράδεκτη προσβλητική φράση. Η υποχρέωση ανακάλυψης και ανάδειξης τέτοιων εκτροπών ανήκει κυρίως στους εμπορικούς ακολούθους των πρεσβειών μας και όχι στον ΣΕΒΓΑΠ».
Στραγγιστό γιαούρτι
Αναφορικά με την επισήμανση στο δημοσίευμα ότι στην ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ δεν υπήρχε αναφορά σε δεύτερη φράση που αναγράφεται στην επίμαχη συσκευασία και αφορά το στραγγιστό γιαούρτι, ο ΣΕΒΓΑΠ τονίζει:
«Η αναφορά του βουλγαρικού γιαουρτιού ότι δεν στραγγίζεται δεν είναι μεμπτή ούτε προσβάλει όπως η επίμαχη φράση τους Έλληνες γενικότερα. Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν αναφέρει όλη την αλήθεια γιατί απλούστατα δεν τους συμφέρει! ότι δηλαδή η περιεκτικότητα σε οροπρωτεϊνη του Βουλγάρικου γιαουρτιού είναι ~1,1g/100g ενώ του στραγγιστού είναι 1,5% για ας έχει στραγγιστεί/αφαιρεθεί μια μεγάλη ποσότητα οροπρωτεϊνης γιατί απλούστατα χρησιμοποιείται υπερδιπλάσια ποσότητα γάλακτος για την παραγωγή του!! Ούτε φυσικά αναφέρεται ότι το βουλγάρικο γιαούρτι έχει συνολική πρωτεινη υποδιπλάσια του στραγγιστού!».
Γιατί «το ελληνικό γιαούρτι δεν μπορεί ποτέ να γίνει ΠΟΠ»
«Το γεγονός ότι το βουλγαρικό γιαούρτι αναγνωρίσθηκε πρόσφατα ως ΠΟΠ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προσβλητική φράση στην επισήμανση τους. Έγινε ΠΟΠ γιατί στηρίχθηκε σε μια αυθεντική τοπική καλλιέργεια που έχουν εφεύρει και χρησιμοποιούν. Το ελληνικό γιαούρτι δεν μπορεί ποτέ να γίνει ΠΟΠ γιατί:
Δεν υπάρχει "ελληνικό γιαούρτι"! Υπάρχουν πολλά ελληνικά γιαούρτια (στραγγιστό, αγελάδος, παραδοσιακό, κατσικίσιο, πρόβειο κτλ.). Η φράση «Ελληνικό γιαούρτι» δηλώνει ΜΟΝΟ την προέλευσή του προϊόντος και όχι κάποια συγκεκριμένη συνταγή! Γιαυτό τον λόγο όλα τα γιαούρτια στον κόσμο που φέρουν αυτή την επισήμανση είναι παράνομα. Έτσι αντιδράσαμε στην ΕΕ για την Τσεχία που προσπάθησε πριν από δυο χρόνια να θεσπίσει στο τοπικό της δίκαιο δυο κατηγορίες γιαουρτιού – ακουσον-ακουσον(!) - “Greek Yogurt” & “Greek style yogurt”. Η ΕΕ απάντησε ότι αυτό δεν επιτρέπεται και απέσυρε το σχέδιο της αυτό. Είναι τέλος προφανές επομένως ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ κατοχύρωση του "ελληνικού γιαουρτιού" ως ΠΟΠ αλλά απλώς διεκδίκηση της απαγόρευσης χρήσης της προέλευσής τους από παρασκευάσματα που παράγονται εκτός Ελλάδος».