Σταθεροποιητικές τάσεις στην ισοτιμία ευρώ και δολαρίου

Σταθεροποιητικές τάσεις στην ισοτιμία ευρώ και δολαρίου

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρω δολαρίου, αφού το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0659 δολ. από το επίπεδο των 1,0674 δολ. που έκλεισε χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και, συγκεκριμένα, η προπτική δημιουργίας κοινού μετώπου Αριστεράς-Σοσιαλιστών, ενόψει των προεδρικών εκλογών και η δημοσίευση των πρακτικών της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, προκάλεσαν πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη πολιτική στους κανόνες της ποσοτικής χαλάρωσης (και, συγκεκριμένα, στα λεγόμενα "κλειδιά" συμμετοχής των κρατών μελών, δηλαδή στα ποσοστά των ομολόγων κάθε χώρας που μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα), στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον επεκτατικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και, συγκεκριμένα, στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αοφορούσε σε εντολή αγοράς και τα υπόλοιπα σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 7,78% από 7,85% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,30% να διαμορφωθεί στο 7,48% από 7,49% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,109% από -0,106%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,169% από -0,166%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,239%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,329%, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,065% δολ.