Από το εκτενές ρεπορτάζ του Dnews προκύπτει ότι οι τιμές των κρεάτων και των άλλων πασχαλινών ειδών έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20% από τώρα, εκτιμάται ωστόσο ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση των συνεχών ανατιμήσεων σε συνάρτηση με τα υπεραυξημένα κόστη διαβίωσης των νοικοκυριών, οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στην … παράδοση.
Συγκεκριμένα, το κιλό το ντόπιο αρνί α' ποιότητας πωλείται προς 12,5 ευρώ στη Βαρβάκειο, το ντόπιο κατσίκι 13 ευρώ, οι χοιρινές μπριζόλες 5,5 ευρώ και το χοιρινό χωρίς κόκκαλο για κατσαρόλα στα 5 ευρώ. Για κοκορέτσι, κοντοσούβλι, σπληνάντερο και μαγειρίτσα, τα εντεράκια πωλούνται 5,5 ευρώ το κιλό, η φρέσκια αρνίσια συκωταριά από 8,5 ευρώ έως 12,5 ευρώ, το μοσχαρίσιο συκώτι στα 5,5 ευρώ, το κοτόπουλο παραμένει ακόμη στα 3,30 - 3,50 ευρώ και τα χωριάτικα λουκάνικα 6,5-8 ευρώ.
Από Μεγάλη Τρίτη - Μεγάλη Τετάρτη, όπως συμβαίνει πάντα τα «ταμπελάκια» στα σφάγια θα αλλάξουν προς τα πάνω, έως 2 – 2,5 ευρώ.
Γι΄ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν από τώρα ή προπληρώνουν τις παραγγελίες τους, σπεύδοντας να προλάβουν τα χειρότερα. Ενδεικτικό της ασαφούς κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη προσφορές, κυρίως στα εισαγόμενα επειδή πιθανολογείται ότι το κόστος τους, λόγω των υψηλότατων μεταφορικών, θα προσεγγίσει το ανάλογο των ντόπιων.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας. Δεν έχει ακριβύνει μόνο το αρνί ή το κατσίκι λόγω της εορταστικής περιόδου αλλά όλα τα κρέατα. Η καθημερινότητα έχει γίνει δυσβάσταχτη κι αυτό το βλέπουμε στους πελάτες μας που αποφεύγουν ακόμη και να κατέβουν εδώ» λέει ο πρόεδρος της αγοράς Ανδρέας Νιώτης.
Όσον αφορά στα αυγά, η 30άδα τιμάται στα 4 ευρώ και στα 9-11 ευρώ τα βαμμένα. Την … κούρσα της ακρίβειας οδηγεί το πασχαλινό τσουρέκι προς τα 15 ευρώ (!).
Στη μαναβική (ντομάτες, μαρούλια ,πατάτες, μυρωδικά, χόρτα, ζαρζαβατικά κτλ) τα κόστη παραμένουν συγκρατημένα. «Και τα δικά μας προϊόντα επηρεάζονται, όμως πολλοί ψωνίζουμε απευθείας από παραγωγούς οπότε γλιτώνουμε τα κόστη του χονδρεμπορίου και των διαμεσολαβητών» δηλώνει ο Π. Τσουπάκης, από την αγορά οπωροκηπευτικών της οδού Αθηνάς.
Τέλος στα τυριά, η φέτα από 8 ευρώ πωλείται πλέον 9,5 ευρώ το κιλό, γραβιέρα και κασέρι από 11,90 ευρώ στα 13 ευρώ το κιλό, το γιαούρτι από 3,50 στα 3,90 με 4 ευρώ και το βούτυρο γάλακτος από 12 ευρώ στα 13 ευρώ. Σημειώνεται ότι η τιμή του γάλακτος έχει αυξηθεί κατά 20 λεπτά το λίτρο σε διάστημα λίγων ημέρων.
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να συγκρατήσουμε την ακρίβεια. Το επίπεδο της ποιότητας είναι εξαιρετικό και συνεχώς υποβαλλόμαστε σε υγειονομικούς ελέγχους. Έτσι πιστεύω θα πάμε μέχρι το Πάσχα, τουλάχιστον στοκ κλάδο μας» λέει ο Απ. Μπολούτσος, παραδοσιακός τυρέμπορος του κέντρου.