Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα είχε τεθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά η αδυναμία εύρεσης ισοδύναμων είχε βάλει το θέμα στον πάγο. Τώρα, όμως, το ζήτημα επανέρχεται, δεδομένης και της αλλαγής του οικονομικού κλίματος αλλά και της συνεχούς αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, με τις ενδεχόμενες ενστάσεις από πλευράς δανειστών; Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η όποια πρόταση θα είναι τεκμηριωμένη και ποσοτικοποιημένη, ενώ το γεγονός ότι ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες στις οποίες για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων ισχύει χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ, όπως είναι η Ισπανία (4%), η Ιταλία (4%), η Γαλλία (5,5%), η Γερμανία (7%), η Ολλανδία (6%), η Πορτογαλία (6%), το Βέλγιο (6%) αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα.