Η ιταλική έξοδος και παρεπόμενες σκέψεις

Η ιταλική έξοδος και παρεπόμενες σκέψεις

Της Μαίρης Βενέτη*

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση δύο Ιταλών ευρωβουλευτών.

Η ερώτηση ήταν λιτή και αναφερόταν στο τι θα ισχύσει σε περίπτωση εξόδου ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη.

Η απάντηση, η οποία μάλιστα δόθηκε με επιστολή, είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Κεντρικός Τραπεζίτης τοποθετείται πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ερώτημα.

Λιτά και κατατοπιστικά, λοιπόν, ο Draghi απάντησε:«Αν μια χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα πρέπει πρώτα να έρθει σε πλήρη διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της νομισματικής ένωσης».

Όπου «σύστημα πληρωμών της νομισματικής ένωσης» να διευκρινήσουμε ότι είναι το γνωστό TARGET 2, δηλαδή το σύστημα συμψηφισμού των πληρωμών μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και των αντίστοιχων Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης (επιπλέον συμμετέχουν η Δανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Κροατία και η Ρουμανία), με την τελική εποπτεία της ΕΚΤ.

Αυτό που «φωτογράφισε», λοιπόν, ο κεντρικός τραπεζίτης στους Ιταλούς ευρωβουλευτές, ήταν το ποσό των 358,6 δισ. που θα πρέπει η Ιταλία να «ρυθμίσει πλήρως» με την ΕΚΤ! Ομολογουμένως είναι το χειρότερο ισοζύγιο στην Ευρωζώνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο εφικτό θα ήταν για την Ιταλία μια πλήρης διευθέτηση αυτού του ποσού!

Σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών TARGET 2 λοιπόν, η Ιταλία αν αποφάσιζε την έξοδό της από την νομισματική ένωση, θα έπρεπε να συμφωνήσει πρώτα με την ΕΚΤ για το πώς θα φέρει εις πέρας την εξόφληση του άνω ποσού, που αυτήν την δεδομένη στιγμή είναι κατανεμημένο σε:

- Υποχρεώσεις συνδεόμενες με την έκδοση πιστοποιητικών χρέους της ΕΚΤ.

- Καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή, εντός του Ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων ευρώ.

- Καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπόλοιπο του λογαριασμού δοσοληψιών με Target 2 και λοιπές υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος.

Με λίγα λόγια, δια στόματος Draghi, ένα πρώτο κόστος εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη είναι οι υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωσύστημα, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 358,6 δισ. Αυτό το «πρώτο κόστος» μπορεί κανείς εύκολα να το υπολογίσει και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Και καλό θα ήταν να επικοινωνηθεί και στους ψηφοφόρους όλης της Ευρώπης, για την περίπτωση που κληθούν κάποια στιγμή να απαντήσουν σε κομβικά ερωτήματα, για τα οποία δεν θα έπρεπε να ερωτηθούν χωρίς την δέουσα ενημέρωση.

Εφόσον είμαστε κάτοικοι Ελλάδος, ας ρίξουμε μια ματιά στον δικό μας λογαριασμό στο Ευρωσύστημα.

Στα διαγράμματα που ακολουθούν, απεικονίζονται η διαχρονική εξέλιξη του υπολοίπου (ποσά σε δισ. ευρώ) του λογαριασμού TARGET2-GR για την ΤτΕ (από τον Ιανουάριο 2001,) οι μέγιστες ετήσιες τιμές του λογαριασμού, καθώς και η πρόσφατη μεταβολή του σε ετήσια και μηνιαία βάση.

GRAFHMA_ΒΕΝΕΤΗ.jpg

Πηγή:TτΕ

BENETH_MAIRH.jpg
* Η Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Aποποίηση ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προιόντων.Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.