Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους

5 0 Αξιολόγηση:1
(1 Ψήφος)

ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους δικαιολογητικά

Με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους .

Ανθρωπιστικοί λόγοι, περίπτωση ι) (πρόσωπα που παρακολουθούν θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης)

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους .

• Έντυπο αίτησης

• Τρεις (3) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000».

• Ακριβές φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 84 του ν. 3386/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπου αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία θα αναφέρονται οι ειδικοί λόγοι και συγκεκριμένη αιτιολογία για την υφιστάμενη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του ή σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό περί μη κατοχής του (π.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του υπηκόου τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο).

Σε κάθε περίπτωση θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του υπηκόου τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).

• Έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή εγκεκριμένου −κατά νόμου− θεραπευτικού προγράμματος ψυχικής απεξάρτησης από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή του υπήκοου τρίτης χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ανανέωση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους

• Έντυπο αίτησης

• Τρεις (3) πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000».

• Ακριβές φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 84 του ν. 3386/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπου αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία θα αναφέρονται οι ειδικοί λόγοι και συγκεκριμένη αιτιολογία για την υφιστάμενη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του ή σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό περί μη κατοχής του (π.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του υπηκόου τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο).

Σε κάθε περίπτωση θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του υπηκόου τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).

• Προηγούμενη άδεια διαμονής

• Έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή εγκεκριμένου −κατά νόμου− θεραπευτικού προγράμματος ψυχικής απεξάρτησης, με την οποία θα βεβαιώνεται η συνέχιση της παρακολούθησης του από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή του υπήκοου τρίτης χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα.

• Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.