ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

oaed

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Χορήγηση σχεδόν όλων των κοινωνικών επιδομάτων ,ακόμη και των οικογενειακών, με εισοδηματικά κριτήρια και την κατάργηση δεκάδων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα από διάφορους φορείς, ζητά ο ΟΟΣΑ ενόψει της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο και παραμένει στα χαρτιά ακόμη και σήμερα και επιπλέον έχει τεθεί στόχος για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2 έως 3 δισ. ευρώ (1% - 1,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2015.

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα και θα συζητηθούν στη συνέχεια με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο διήμερο 9 και 10 Ιουλίου (μαζί με τα άλλα ανοικτά θέματα των μισθών, των συμβάσεων, των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων, των εφάπαξ και των εισφορών) περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της Εκθεσης η οποία εκδόθηκε (και εστάλη στα αρμόδια υπουργεία) 4 ημέρες μετά τις εκλογές (στις 21 Ιουνίου).

Ο ΟΟΣΑ Διαπιστώνει ότι το σημερινό σύστημα κοινωνικής προστασίας των 89 επιδομάτων, εκτός από πολυδαίδαλο, είναι και αναποτελεσματικό καθώς «μόνο το 50% των επιδοματούχων ανήκει στο 30% των φτωχών».

Παραδέχεται ότι η λιτότητα και το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ύφεση και την ανεργία αυξάνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα και, για το λόγο, αυτό υπογραμμίζει πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει σταδιακά,να εξοικονομεί από τις περικοπές πόρους υπέρ των ασθενέστερων, να συνδεθεί με άλλες αλλαγές (π.χ. άντληση πόρων από τη γενική φορολογία στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγύης, διαχωρισμό των παροχών οι οποίες στηρίζονται σε εισφορές και σε εκείνες που δεν είναι ανταποδοτικές) και να καταλήξει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας με γνώμονα τη στόχευση στους πραγματικά ασθενέστερους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Εισοδηματικά κριτήρια

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει:

1. Την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών - επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

2. Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα 2 χρόνια (από 1 σήμερα) με κάλυψη ακόμη και όσων δεν έχουν τις προϋποθέσεις για αρχική εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατόπιν ελέγχου εισοδήματος και την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης.

3. Την καταβολή ενός επιδόματος στέγασης (ενοικίου) με εισοδηματικά κριτήρια και εναλλακτικά για οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί.

4. Τη διατήρηση ενός μόνο οικογενειακού επιδόματος που θα καταβάλλεται και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια.

5. Την αντικατάσταση των δεκάδων μορφών και τύπων επιδομάτων αναπηρίας - ανικανότητας με μόνο επίδομα το οποίο θα πληρώνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Χρήση ΑΜΚΑ - έλεγχοι

Για τον έλεγχο των πληρωμών, ο ΟΟΣΑ ζητεί τα επιδόματα να καταβάλλονται με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου, να περιοριστούν οι φορείς που τα καταβάλλουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και, τρίτον, να υπάρχει στενός έλεγχος των κοινωνικών προγραμμάτων από τη Βουλή.

    Ελεγχοι

Τα επιδόματα να καταβάλλονται με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου.

Να περιοριστούν οι φορείς που τα καταβάλλουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Στενός έλεγχος των κοινωνικών προγραμμάτων από τη Βουλή.

ΟΟΣΑ: «Oχι» σε επιδόματα για έχοντες και κατέχοντες

1. Mε βάση εισοδηματικά κριτήρια η καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών - επιδομάτων

2. Επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα δύο χρόνια

3. Την καταβολή ενός επιδόματος στέγασης

4. Ενα μόνο οικογενειακό επίδομα

5. Ενα μόνο επίδομα αναπηρίας-ανικανότητας

ΠΗΓΗ:imiresιa.gr