Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τον ΦΠΑ

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τον ΦΠΑ Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τον ΦΠΑ

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τον ΦΠΑ

Αλλαγές έρχονται στα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ αφού οι αντιδράσεις για το ύψος των προστίμων αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να κάνει πίσω και να τα μειώσει στο μισό.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την μείωση κατά 50% του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ , προκειμένου να οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν δόλο στην καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης να μην πληρώσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με το Εθνος ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση ΦΠΑ που η υποβολή της έγινε εκπρόθεσμα  ,μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να τετραπλασιαστεί το πρόστιμο θα πρέπει να υπάρξει κατόπιν ελέγχου και δεύτερη υποτροπή.

Επιπλέον για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο του φόρου που δεν αποδόθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο αυτό δεν θα αλλάξει. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται και η αλλαγή του προστίμου των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδουν οι επιτηδευματίες.