ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2013

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2013

 ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2013 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 

Τα κριτήρια ποιοι είναι δικαιούχοι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ....

Η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει στο 80% που ισχύει σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης με αποτέλεσμα η λιανική τιμή πετρελαίου θέρμανσης να κυμανθεί ανάμεσα σε 1,4 με 1,5 ευρώ το λίτρο.

 Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί με τη μορφή επιστροφής μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΕΣ .ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

ΟΛΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΔΩ

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης  το ετήσιο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισοδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14.500 - 15.000 ευρώ ενώ αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα 3 παιδιά. Δηλαδή έγγαμος με δύο παιδιά για να παρει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 21.000 ευρώ και με τρία παιδιά και άνω τις 24.000 ευρώ

Το περιουσιακό κριτήριο θα είναι η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Για άγαμο το όριο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι είναι δικαιούχος ο φορολογούμενος είναι τα 100.000 - 120.000 ευρώ συνολική αξία περιουσίας ενώ για τον έγγαμο είναι 180.000 - 200.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα δίνεται για τα πρώτα 120 τετραγωνικά.

Δηλαδή ακόμη αν κάποιος πληρεί το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο αλλά η κατοικία του είναι 140 τετραγωνικά θα περιοριστεί η επιστροφή στο 85% του συνόλου (120/140=85%).

Το 10% από το συνολικό κονδύλι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα διατεθεί απευθείας με κοινωνικά κριτήρια σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων όπως είναι για παράδειγμα οι άνεργοι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος της κατανάλωσης πετρελαίου.

Θα υπάρξει ανώτατο πλαφόν κατανάλωσης αλλά και στην επιστροφή του φόρου ανά γεωγραφική ζώνη.

α. Στην ζώνη Α θα ενταχθούν οι περιοχές Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα οπού θα επιστρέφεται φόρος με πλαφόν τους 3 τόνους και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ.

β. Στη ζώνη Β θα ενταχθούν οι περιοχές Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη και Έβρο το πλαφόν θα ορίστεί στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.

γ. Στην ζώνη Γ θα ενταχθούν οι περιοχές Αττικής, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας το πλαφόν ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ.

δ. Στην ζώνη Δ θα ενταχθούν οι περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη το πλαφόν ορίζεται στα 700 ευρώ και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ.

Η διαδικασία έχει ως εξής για την χορήγηση του επιδόματος

Η διαδικασία για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, έχει ως εξής:

Εφόσον διασταυρωθεί ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια από τις φορολογικές τους δηλώσεις του 2012. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται σε ειδική εφαρμογή στο TAXISNET θα καταχωρούν το σχετικό τιμολόγιο και το ποσό του επιδόματος θα καταβάλετε στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν δηλώσει.

Για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών θα γίνεται επιμερισμός των λίτρων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα χιλιοστά των ιδιοκτητών ή των ενοικιαστών και όσοι είναι δικαιούχοι θα λαμβάνουν επιστροφή φόρου. Δηλαδή ο διαχειριστής θα πληρώνει κανονικά το πετρέλαιο με το 80% του φόρου και θα χρεώνει στον κάθε ένοικο των διαμερισμάτων το σύνολο της επιβάρυνσης με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια ο ένοικος θα χρησιμοποιεί την απόδειξη των κοινοχρήστων για να μπορέσει να λάβει την επιστροφή του φόρου αν είναι δικαιούχος του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Το dikaiologitika.gr θα σας ενημερώσει αμέσως με την έκδοση της οδηγίας για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και θα αναρτήσει την ανακοίνωση και στην σελίδα μας στο facebook

Αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης μεσω ΚΕΠ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, EPIDOMA PETRELAIOY UERMANSHS