Επιδομα Θερμανσης 2013 ενημερωση για τους Δικαιουχους

Επιδομα Θερμανσης 2013 ενημερωση για τους Δικαιουχους

Επιδομα Θερμανσης ενημερωση για τους Δικαιουχους και τις Αιτησεις

Την ανάγκη να ενημερωθεί ο πολίτης για το εαν δικαιούται επιδομα θερμανσης επισήμανε στον ΣΚΑΙ ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων οπου προανήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης για το επιδομα θερμανσης .

Ο κ. Θεοχάρης χαρακτηριστικά ανέφερ οτι θα γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενημερωθεί ο καταναλωτής που αγοράζει πετρέλαιο αν δικαιούται το επιδομα θερμανσης .

Για το επιδομα θερμανσης διευκρίνισε οτι οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να απευθύνονται στην Γενική Γραμματεία στο τηλέφωνο 210-4803131 και σε λίγες ημέρες και στα ΚΕΠ αφου θα ενημερωθούν για την διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης .

Κριτήρια για το επιδομα θερμανσης

Το επιδομα θερμανσης δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και 35.000 για ζευγάρια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 για κάθε παιδί.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ακόμα η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για άγαμο και τις 200.000 χιλιάδες για οικογένεια

Για το Επιδομα Θερμανσης προβλεπεται:
- Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
- Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα τρία πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
- Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
- Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογούμενου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης, στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
- Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.
- Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
- Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη (στην οποία χωρίζεται η χώρα) ορίζεται ως εξής: Για τη ζώνη Α' ανώτατη κατανάλωση (ανά τμ) 25 λίτρα, για τη ζώνη Β' 15 λίτρα, για τη ζώνη Γ' 8 λίτρα και για τη ζώνη Δ' 5 λίτρα.
Σημειώνεται, ότι ως ανώτατο όριο επιδότησης ορίστηκαν τα 120 τμ.
Οι γεωγραφικές ζώνες για το επιδομα θερμανσης ορίζονται ως εξής:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ    ΝΟΜΟΙ       
ΖΩΝΗ Α    Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας       
ΖΩΝΗ Β    Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου       
ΖΩΝΗ Γ    Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας       
ΖΩΝΗ Δ    Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού