Ανοικτα καταστηματα τις Κυριακες θα προχωρησει η ρυθμιση

5 0 Αξιολόγηση:0
(0 ψήφοι)

 

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗ

Θα προχωρησει η ρυθμιση για τα ανοικτα καταστηματα τις Κυριακες

Αποφασισμένο να προχωρήσει στη ρυθμιση για ανοικτα καταστηματα τις Κυριακές είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς κύκλοι τής πολιτικής ηγεσίας του σχολίαζαν σήμερα το απόγευμα σε δημοσιογράφους: «Δεν αναγκάζει κανείς κανέναν να λειτουργήσει και τις Κυριακές».

Η θέση τού υπουργείου είναι ότι το μέτρο είναι προαιρετικό και μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «όσοι θέλουν μπορούν να είναι κλειστά το πρωί της Δευτέρας, αντί για την Κυριακή». Επιπλέον, όσες αγορές και όσοι επαγγελματίες, από την πράξη δουν ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία τους μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, σημειώνεται από το υπουργείο και προστίθεται ότι με τη νέα νομοθεσία, απλά δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να δουλέψουν περισσότερο, ελεύθερα να το κάνουν.

Το υπουργείο, βασιζόμενο σε μελέτες άλλων χωρών με στοιχεία που αφορούν σε αγορές που μοιάζουν με τη δική μας, εκτιμά ότι η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας θα φέρει μείωση στις τιμές, αύξηση της απασχόλησης και αύξηση του τζίρου τού λιανεμπορίου.

«Αρνητικά αποτελέσματα για το μερίδιο των μικρών καταστημάτων παρουσιάζονται μόνο στις μελέτες που εξετάζεται το σενάριο τής απελευθερώσεως τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων καταστημάτων: περίπτωση που εκφεύγει της κυβερνητικής προτάσεως», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου.

Ωστόσο, το υπουργείο με την ανελαστική θέση που τηρεί, οξύνει την αντιπαράθεση με το εμπόριο, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μέρες, αλλά υποστηρίζει σθεναρά τη θέση του, σημειώνοντας ότι «στα προβλήματα δεν απαντάμε με παλιές συνταγές και πολύ περισσότερο, στην ύφεση δεν απαντάμε με κλειστές αγορές».

Στο επιχείρημα ότι θα αλλάξει η καθημερινότητα και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, το υπουργείο απαντά ότι: «Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι και μαγαζιά δουλεύουν και τις Κυριακές. Μίνι μάρκετ, περίπτερα, μαγαζιά της γειτονιάς, ανθοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ποτών και ξηρών καρπών κλπ. Φανταστείτε τις Κυριακές με τα καταστηματα αυτά κλειστά. Δηλαδή, η ίδια η ζωή έχει δώσει τις απαντήσεις της».

Το υπουργείο, επικαλείται την προηγούμενη απελευθέρωση, που έγινε στη χώρα με τον Ν. 3377/2005 και αφορούσε την επέκταση του ωραρίου μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Δείκτης Λιανικού Εμπορίου (ΓΔΛΕ) (εξαιρουμένων των καυσίμων-λιπαντικών) τού δωδεκαμήνου που ακολούθησε την απελευθέρωση (Αύγουστος 2005-Αύγουστος 2006) αυξήθηκε κατά 13,45%, ενώ κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 2004 - Αύγουστος 2005), που -σημειωτέον- ήταν και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, είχε αυξηθεί κατά 7,22%.

Με έμφαση υποστηρίζει ότι «δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς των εργαζομένων και τα ωράρια τους. Μία ενδεχόμενη αύξηση του τζίρου και του ωραρίου των καταστημάτων θα δημιουργήσει ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση της απασχόλησης».

πηγη:ΑΠΕ