Νέος νόμος για τα αυθαίρετα ποτε αναμενεται

 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Νέος νόμος για τα αυθαίρετα αναμενεται την ανοιξη

Ο νεος νομος για τα αυθαιρετα και την οριστικη τους νομιμοποιηση και οχι τακτοποιηση θα ψηφιστει απο την βουλη μεσα στην ανοιξη.
Ο αναπληρωτής υπουργός  Σταύρος Καλαφάτης σε εκδήλωση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, , ανέφερε οτι καταβάλλεται καθε προσπάθεια για την οριστικη λυση του ζητήματος.

Ο αναπληρωτης υπουργος αναφερθηκε και στα εμποδια που αντιμετωπιζει η νομοθετηση του ζητηματος αφου δεν εχει γινει καμια καταγραφη των αυθαιρετων οπως χαρακτηριστικα είπε«Δεν γνωρίζουμε ούτε ακριβώς τον αριθμό τους  ούτε τι είδους αυθαιρεσίες αφορούν. Η προσπάθειά μας, λοιπόν, αφορά πρώτον να κάνουμε μια ταξινόμηση και να κατηγοριοποιήσουμε τα αυθαίρετα, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε κατηγορία με διαφορετικό τρόπο.

Μεχρι στιγμης εχει γινει γνωστο το γενικο πλαισιο του νεου νομου για τα αυθαιρετα το οποιο ειναι:

Τα αυθαιρετα που νομιμοποιουνται με τον νεο νομο θα ειναι δυο κατηγορίες ακινητων .Η πρωτη κατηγορία αυθαιρετων που νομιμοποιουνται αφορα ακίνητα σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια και έχουν πολεοδομικές υπερβάσεις. Σε αυτα τα ακινητα θα εφαρμοστει ο νεος οικοδομικός Κανονισμός,οπου ηδη εχει μπει σε εφαρμογη και προβλέπει ότι εσωτερικοί χώροι πλέον δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ενώ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων αλλά και την επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους.

Η δευτερη κατηγορία αυθαιρετων αφορα τα ακίνητα εκτός σχεδιου οι οποίες όμως μπορούν να αποκτήσουν οικιστική καταλληλότητα και να κινηθούν διαδικασίες ένταξής τους σε πολεοδομικό σχέδιο.