Ενιαίος φόρος ακινητης περιουσίας 2014

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 2014

Ενιαίος φόρος ακινητης περιουσίας 2014 φόρος για περισσότερους

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας το 2014 θα επιβαρύνει περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε εφαρμοστεί χωρίς αφορολόγητο όριο είτε με πάρα πολύ χαμηλό αφορολόγητο όριο. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας το 2014 θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που τελικά θα εφαρμοστούν και φέτος .

Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα επιβληθεί όπως όλα δείχνουν απο το 2014 σε όλα τα ακίνητα που κατέχει κάθε φορολογούμενος, δηλαδή ακόμη και στα εκτός σχεδίου πόλεως αγροτεμάχια, βοσκότοπους κτλ και θα έχει ως συνέπεια οι φορολογικές επιβαρύνσεις στην περιουσία των Ελλήνων πολιτών να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος.

Η διεύρυνση αυτή με τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που είχαν ξενοίκιαστα ακίνητα αγροτεμάχια που δεν φορολογούνται μέχρι και σήμερα αλλά και τα εκτός σχεδίου ακίνητα που φορολογούνται με μικρή τιμή ζώνης .Τα μεν πρώτα απαλλάσσονται σήμερα από τη φορολογία μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα δεύτερα απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Όσο περισσότερα αγροτεμάχια ενταχθούν στο καθεστώς του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας το 2014  τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημιουργηθεί μία ειδική εφαρμογή στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που θα δηλώνονται λεπτομερώς όλα τα αγροτεμάχια μέσω της δήλωσης Ε9 που οπως αποφασίστηκε πρέπει να γίνει μέχρι τον Ιούνιο εκτός εαν δοθεί παράταση απο το υπουργείο Οικονομικών .

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η ένταξη στο νέο ενιαίο φόρο ακινητης περιουσίας και των αγροτεμαχίων εκείνων που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι το αφορολόγητο όριο για κατοικίες και διαμερίσματα μπορεί να ανέλθει στα 100.000 ευρώ. Εάν, όμως, εξαιρεθούν οι περίπου 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, τότε τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο φόρο θα είναι μικρότερα και κατ’ επέκταση θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο σε διαμερίσματα στα επίπεδα των 50.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ