Μέχρι το Μάιο τα ΠΕΠ για το ΕΣΠΑ 2014 2020

Newsroom
29/04/2013 - 18:28
29/04/2013 - 18:28
29/04/2013 - 18:28
Μέχρι το Μάιο τα ΠΕΠ για το ΕΣΠΑ 2014 2020
Μέχρι το Μάιο τα ΠΕΠ για το ΕΣΠΑ 2014 2020 Το Μάιο οι Περιφέρειες θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις προτάσεις τους για…
Μέχρι το Μάιο τα ΠΕΠ για το ΕΣΠΑ 2014 2020

Το Μάιο οι Περιφέρειες θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τις προτάσεις τους για τα ΠΕΠ της περιόδου ΕΣΠΑ 2014 2020

Ολοκληρώνεται αύριο Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, με το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο κύκλος των Περιφερειακών Συνεδρίων που διοργανώθηκαν από τα μέσα Απριλίου στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, με αντικείμενο το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ 2014 2020. Τον Μάιο οι Περιφέρειες θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο τις προτάσεις τους για τα ΠΕΠ της επόμενης περιόδου.

Στα συνέδρια, τον συντονισμό των οποίων είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Βιρβιδάκης, η πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου παρουσίασαν τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας για την επόμενη περίοδο. Δόθηκαν, επίσης, οδηγίες για την προετοιμασία από την πλευρά των Περιφερειών των προτάσεων για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου στην οποία θα δοθεί έμφαση στην ανταγωνιστική, καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και επισημάνθηκε η χρησιμότητα της λεγόμενης «έξυπνης εξειδίκευσης» στη διαμόρφωση των προτάσεων των Περιφερειών, με στόχο την ανάδειξη και εκμετάλλευση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων. Για το σκοπό αυτό διοργανώθηκαν ειδικές θεματικές ενότητες με τη συμμετοχή καινοτόμων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών, κ.α.

Τα Περιφερειακά συνέδρια πραγματοποιήθηκαν σε συνέχεια του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014 2020, που έγινε στις 4 Απριλίου παρουσία του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη.

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων και η κατανομή των πόρων σε αυτά. Θα ακολουθήσει διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οριστική υποβολή των προγραμμάτων, Περιφερειακών και Επιχειρησιακών στην ΕΕ θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου.