ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Newsroom
09/04/2012 - 17:51
09/04/2012 - 17:51
09/04/2012 - 17:51
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια με εκπτώσεις στο κόστος προμήθειας των υλικών και εργασίας εξασφαλίζει για τους πολίτες το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον- Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας», την έναρξη του οποίου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

      Το πρόγραμμα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες με επιχειρηματικούς συνδέσμους και μεμονωμένους επαγγελματίες, για διάθεση πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και για παροχή τιμολογιακών εκπτώσεων προς τους πολίτες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Το ΥΠΕΚΑ, μέσω του ΚΑΠΕ που έχει αναλάβει την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος έχει ήδη υπογράψει εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του χώρου.

      Το πρόγραμμα προβλέπει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτίρια). Για τα κτίρια κατοικιών οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι: αντικατάσταση κουφωμάτων και μονών υαλοπινάκων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών, μόνωση οροφής και πρόσοψης, αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης. Αντίστοιχα για τα εμπορικά κτίρια εντάσσονται οι παρεμβάσεις για: εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων υψηλών προδιαγραφών, τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, εγκατάσταση συστήματος ψύξης- θέρμανσης- αερισμού υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο χρόνια, καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και για τη συμμετοχή του πολίτη σε αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί (π.χ. όριο εισοδήματος).

      Στην πράξη, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο ενδιαφερόμενος πολίτης:

* Μπορεί να απευθυνθεί στον κατασκευαστή, έμπορο, εγκαταστάτη που φέρει την σήμανση «Συμμετέχω στο Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον» στο κατάστημά του.

* Εφόσον υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορεί να επισκεφθεί τον δικτυακό τόπο http://www.ktizontastomellon.gr και στο πεδίο «Προϊόντα και Προμηθευτές» θα ενημερωθεί για τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν, καθώς και για τους προμηθευτές που τα παρέχουν στην περιοχή του.

* Μπορεί να προμηθευτεί από το ΚΑΠΕ τη λίστα προμηθευτών στην περιοχή του, για την παρέμβαση που τον ενδιαφέρει.

* Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργαστεί θα του προσκομίσουν μια φόρμα για να συμπληρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του. Το ΚΑΠΕ, μετά το τέλος των εργασιών, θα στείλει αξιολογητή να ελέγξει αν τοποθετήθηκαν σωστά τα επιλεγμένα προϊόντα/συστήματα. Στη συνέχεια, θα εκδοθεί από το ΚΑΠΕ το πιστοποιητικό/ βεβαίωση για την φοροαπαλλαγή που ο ενδιαφερόμενος πολίτης δικαιούται μέσω του Προγράμματος

«Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα "Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας" ο πολίτης θα εξασφαλίζει πιστοποιημένα και υψηλής απόδοσης προϊόντα και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, σημαντικές εκπτώσεις, μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία και το εμπόριο και, φυσικά, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αναβαθμίζει ενεργειακά, αλλά και συνολικότερα, το κτίριό του απολαμβάνοντας ένα υγιεινό και θερμικά άνετο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, για την καλύτερη διασφάλισή του, το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

      Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για τη λίστα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στην Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών του προγράμματος (210 6603238) και στον ιστότοπο του έργου www.ktizontastomellon.gr