Επιδομα ανεργιας ελευθερων επαγγελματιων

Newsroom
05/04/2013 - 08:58
05/04/2013 - 08:58
05/04/2013 - 08:58
Επιδομα ανεργιας ελευθερων επαγγελματιων
Επιδομα ανεργιας ελευθερων επαγγελματιων Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση, ζητά με έγγραφό της προς το υπουργείο η Γενική Συνομοσπονδία…
Επιδομα ανεργιας ελευθερων επαγγελματιων

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση, ζητά με έγγραφό της προς το υπουργείο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με τo επιδομα ανεργιας ελευθερων επαγγελματιων

 Δικαιολογητικά για το Επίδομα ανεργίας ασφαλισμένων ΟΑΕΕ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΕΔΩ

 
   Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: "επειδή τις τελευταίες μέρες έχει διαρρεύσει στον Τύπο ένα Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τo επιδομα ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών , σπεύδουμε να προλάβουμε κάποιες αβλεψίες ή αστοχίες, βάσει όσων διαρρέονται, επιδιώκοντας το επίδομα να φτάσει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη".

   Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι απολύτως αναγκαίο, και προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη «κακών πρακτικών» του παρελθόντος, να ενσωματωθεί στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πρόβλεψη που θα αφορά την υποχρέωση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους απόδοσης στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ των πόρων που συγκεντρώνουν για τον σκοπό αυτόν οι αντίστοιχοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Δεδομένης της αδυναμίας καταβολής εισφορών για τους επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα παρουσιάζει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, σημαντική κάμψη, ικανή να τους οδηγήσει σε διακοπή του επαγγέλματος κρίνεται αναγκαίο να αποσυνδεθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από την ύπαρξη οφειλών, πόσο μάλλον όταν ο επαγγελματίας έχει προβεί σε ρύθμιση αυτών των οφειλών.

   Επίσης, κρίνεται αναγκαία η αύξηση του χρονικού διαστήματος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ώστε να χορηγείται κλιμακωτά και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του άνεργου επαγγελματία από 5 έως 12 μήνες, αντίστοιχα δηλαδή με τα χρονικά όρια που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

   Τέλος, σε ό,τι αφορά στη σύνδεση του δικαιώματος για επίδομα ανεργίας αποκλειστικά με την εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να επανεξεταστεί το θέμα καθώς εξαιρούνται έτσι από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, έστω με κάποια μείωση, εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ακόμη κι αν ήταν επί δεκαετίες συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις έχουν βρεθεί την τελευταία διετία σε δυσχέρεια. Πρέπει και αυτοί ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης να μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

 

Επίδομα Ανεργίας για ασφαλισμενους του ΟΑΕΕ πότε θα δοθεί