52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα προωθεί το Υπ.Ανάπτυξης

Newsroom
17/04/2013 - 20:31
17/04/2013 - 20:31
17/04/2013 - 20:31
52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα προωθεί το Υπ.Ανάπτυξης
52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα προωθεί το Υπ.Ανάπτυξης Δέκα Κυριακές το χρόνο προτείνει η Τρόικα να μπορούν να λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το…
52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα προωθεί το Υπ.Ανάπτυξης

Δέκα Κυριακές το χρόνο προτείνει η Τρόικα να μπορούν να λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει πρόταση στη Βουλή με την οποία θα υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτρέπεται και τις 52 Κυριακές η δυνατότητα να κρατάει ένας έμπορος μικρού μεγέθους την επιχείρησή του ανοικτή εάν το επιθυμεί.

Αυτό προέκυψε από πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ από τη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράϊχενμπαχ φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα μέχρι το τέλος του έτους να έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο που θα προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, φαίνεται ότι στη Βουλή θα κριθεί η ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η πρόταση που θα προωθηθεί δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα μικρά εμπορικά καταστήματα προαιρετικά και τις 52 Κυριακές το χρόνο. Αλλά επειδή η τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει την ίδια θέση επί του θέματος φαίνεται ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός της Βουλής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τρόικα έχει προτείνει όλα τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά 10 Κυριακές το χρόνο.

Στο μεταξύ στο άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους μικρομεσαίους και αφορά στην ανεύρεση ρευστότητας, η πρόταση των εμπόρων για δημιουργία τράπεζας για ΜμΕ φαίνεται να «έχει σκαλώσει» όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου σημειώνοντας ότι στη πρόσφατη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ραϊχενμπαχ με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εναλλακτικά μπορεί να προσφέρει αρωγή και ρευστότητα και στις ΜμΕ το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο το οποίο προωθείται από την ελληνική Κυβέρνηση και αναμένεται να είναι έτοιμο ακόμη και έως το τέλος του έτους. Το Ταμείο αυτό θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους με κεφάλαια τα οποία θα προέρχονται από τρεις πηγές, δημόσια χρηματοδότηση, κεφάλαια διεθνών οργανισμών και ινστιτούτων και από ιδιώτες επενδυτές.

Τέλος, έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου ότι ο υπουργός έχει ζητήσει από την ΕΛΣΤΑΤ να μετράει στους υπολογισμούς της για τον τιμάριθμο και τις προσφορές προϊόντων.

Η ρευστότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δημόσιες συμβάσεις βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός με τον κ. Ράϊχενμπαχ. Ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η χώρα έχοντας περάσει από την πολιτική αστάθεια στη σταθερότητα τώρα πρέπει να κινηθεί προς την ανάπτυξη και επεσήμανε με έμφαση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την πατρίδα μας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Οκ. Ράϊχενπαχ σημείωσε ότι η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος σε διάφορα σημαντικά θέματα.

O υπουργός σημείωσε επίσης: "Οι αυτοκινητόδρομοι ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, στο ΕΣΠΑ η χώρα έχει κατορθώσει να είναι 8η στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απορροφήσεις, στον τουρισμό φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά και στις εξαγωγές έχουμε την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς αύξησης του ρυθμού των εξαγωγών".