Αρχές Μαΐου η βίζα για επενδύσεις πάνω από 250000 ευρω

Newsroom
22/04/2013 - 14:19
22/04/2013 - 14:19
22/04/2013 - 14:19
Αρχές Μαΐου η βίζα για επενδύσεις πάνω από 250000 ευρω
    Αρχές Μαΐου η βίζα για επενδύσεις πάνω από 250000 ευρω Υψηλό είναι το ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς και από πολίτες αραβικών χωρών…

 

 

Αρχές Μαΐου η βίζα για επενδύσεις πάνω από 250000 ευρω

Υψηλό είναι το ενδιαφέρον από Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς και από πολίτες αραβικών χωρών για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, είτε για εξοχική κατοικία είτε για τουριστική επένδυση.

Αυτό αναφέρθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με την INVEST IN GREECE A.E., με θέμα «Διευκόλυνση υπηκόων τρίτων χωρών αναφορικά με επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα», ενώ γνωστοποιήθηκε ότι, στο τέλος του μήνα, θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, ώστε να τεθεί το μέτρο σε εφαρμογή.

Θεωρείται, όπως προκύπτει από τους ομιλητές αλλά και από τις ερωτήσεις που έγιναν, ιδιαίτερα θετική η απόφαση να δοθεί η δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προβαίνουν σε αγορά ή δεκαετή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ύψους 250.000 ευρώ και άνω, να λάβουν πενταετή άδεια διαμονής, με δυνατότητα ανανέωσης για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι οι αλλαγές συνεχίζονται στο μακροοικονομικό περιβάλλον, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για έξοδο από το ευρώ και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές.

Αυτό το περιβάλλον- όπως είπε- και οι αλλαγές σε τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις, η ανακεφαλαιοποίηση, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η προσέλκυση επενδύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρουν σημαντική αύξηση αιτήσεων για επενδύσεις fast track. Εντός του 2013, υπογράμμισε ο υφυπουργός, θα λειτουργήσει η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, ενώ προχωρά και η διαδικασία για τις αποκρατικοποιήσεις και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, με προτεραιότητα στο λιμάνι κρουαζιέρας στον Πειραιά και τα απορρίμματα.

Στόχος του μέτρου με τις ειδικές άδειες παραμονής είναι να επενδύσουν άνθρωποι για περισσότερο καιρό στη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι δεν δίνεται άδεια εγκατάστασης και εργασίας, ούτε υπολογίζονται αυτά τα έτη παραμονής για την απόκτηση ιθαγένειας.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Σιρίγος, σημείωσε ότι η απάντηση για βίζα έρχεται σε δεκαπέντε μέρες, αλλά επειδή είναι τύπου Σέγκεν και επανεξετάζεται, για να μην υπάρχει καθυστέρηση εξετάζεται το σχέδιο να κατατίθεται και το σχετικό έγγραφο του υποθηκοφυλακείου στα χαρτιά που απαιτούνται, ώστε για ενενήντα μέρες να δίνεται η πρώτη άδεια μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία.

Μέχρι τώρα, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις άνω των 300.000 ευρώ από πολίτες τρίτων χωρών, έπαιρνε ο ίδιος ο επενδυτής άδεια διαμονής και αυτό ήταν οξύμωρο. Με την τροποποίηση, διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του νομού και εντάσσονται στην άδεια δεκαετούς παραμονής και πολίτες τρίτων χωρών που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των στρατηγικών επενδύσεων, μαζί με σύζυγο και ανήλικα τέκνα και βοηθητικό προσωπικό, αν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σε ότι αφορά στις μικρομεσαίες επενδύσεις άνω των 250.000 ευρώ, είτε για αγορά ακινήτου είτε για χρονομεριστική μίσθωση, όποιος κάνει μια τέτοια επένδυση δικαιούται αυτός και η οικογένεια του να πάρει άδεια πενταετούς διαρκείας και, αν εξακολουθήσει να έχει την περιουσία αυτή στο όνομά του, δικαιούται αλλεπάλληλης ανανέωσης. Είναι βίζα τύπου C και δίνει δικαίωμα μετακίνησης στην ΕΕ αλλά όχι και δυνατότητα εργασίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της INVEST IN GREECE A.E., Στέφανος Ησαΐας σημείωσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από Ρωσία και Κίνα και συμπλήρωσε: «Οι ρυθμίσεις που έρχονται να απαντήσουν σε αιτήματα της αγοράς είναι και οι πιο επιτυχημένες, που σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία μας, καθώς το μέτρο αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα».