ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

 1. Βασιλης
 2. Sherlock Holmes The Voice
 3. Uncategorized
 4. Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019
Καλημέρα παιδια, το 18 κληρονομσα ενα ακινητο απο τον παππου μου εχοντας εγω την ψιλη κυριοτητα και η θεια μου την επικαρπια, δηλωσα πριν λιγες μερες το ακινητο στο ε9, ειναι το μοναδικο που εχω στην κατοχη μου, η ερωτηση μου ειναι απο εδω και στο εξης πρεπει να κανω και ε2 ? στο σπιτι αυτο μενει η θεια μου η οποια εχει την επικαρπια. Εχω διαβασει οτι μονο ο επικαρπωτης κανει και οχι αυτος με την ψιλη κυριοτητα, ισχυει?
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
Αποδεκτή απάντηση
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
1
Votes
Undo
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η θεία σου θα δηλώσει το σπίτι ως κύρια κατοικία της στον Πίνακα 5 τού δικού της Ε1, βάζοντας ποσοστό ιδιοκτησίας 100% (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλοι επικαρπωτές). Αν και αυτή κληρονόμησε την επικαρπία πέρυσι, με το θάνατο του παππού, τότε θα συμπληρώσει Ε2, αλλά όχι τους δύο πρώτους πίνακες, αλλά μόνο τον τρίτο πίνακα, με τίτλο "II. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗΣ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Η ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΔΩΡΕΑ - ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΤΛ.", όπου δηλώνονται διακαιώματα επί ακινήτων που αποκτήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος. Η δήλωση αυτή του Ε2 όμως, με συμπλήρωση του Πίνακα ΙΙ, γίνεται μόνο μία χρονιά, την επομένη τής απόκτησης του δικαιώματος. Επίσης γίνεται αντίστοιχη δήλωση και στο Ε9. Αν είχε την επικαρπία από παλιά και δεν κληρονόμησε αυτή τίποτα, δεν συμπληρώνει Ε2 για το ακίνητο αυτό, ούτε κάνει νέα δήλωση Ε9. Αυτά για τον επικαρπωτή, ο οποίος χρησιμοποιεί το ακίνητο ως πρώτη κατοικία.

Όσον αφορά εσένα, που κληρονόμησες την ψιλή κυριότητα, πρώτον δηλώνεις το ακίνητο στο Ε9 τού έτους 2019 (μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση από 01/01-31/12/2018) και όχι προηγούμενου έτους, επιλέγοντας ως είδος δικαιώματος την ψιλή κυριότητα. Επιπλέον, φέτος και μόνο φέτος, όταν θα υποβάλεις δήλωση εισοδήματος, θα συμπληρώσεις Ε2, αλλά μόνο τον Πίνακα ΙΙ (II. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΤΕΛΗΣ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Η ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΔΩΡΕΑ - ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΤΛ.), όπου δηλώνονται δικαιώματα επί ακινήτων που αποκτήθηκαν το 2018, με τα αντίστοιχα πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται γι' αυτά. Οι δύο πρώτοι πίνακες αφορούν ουσιαστικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Αφού λοιπόν, αν κατάλαβα σωστά, δεν κερδίζεις χρήματα από το ακίνητο, αφήνεις τους δύο πρώτους πίνακες τού Ε2 κενούς. Στο δικό σου Ε1 δεν χρειάζεται να αναφέρεις τίποτα για το ακίνητο και δεν το τσεκάρεις ούτε στον Πίνακα 5, ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Αφού έχεις ψιλή κυριότητα επί του ακινήτου, δεν έχεις δικαίωμα χρήσης, επομένως για 'σένα δεν είναι ούτε κύρια ούτε δευτερεύουσα κατοικία. Αν εμφανιστεί και αυτό ως επιλογή πατώντας μέσα στο κίτρινο πλαίσιο στον Πίνακα 5, φροντίζεις να μην είναι τσεκαρισμένο. Αν δεν αλλάξει κάτι σ' εσένα ή τη θεία σου ως προς την εκμετάλλευση του ακινήτου, ώστε να εισπράττετε χρήματα από αυτό, δεν θα ξαναυποβάλεις Ε2 άλλη χρονιά, παρά μόνο φέτος, με τον ως άνω τρόπο. Φυσικά στο Ε9 θα συνεχίσει να φαίνεται το ακίνητο, με δικαίωμα επικαρπίας για τη θεία σου και ψιλής κυριότητας για 'σένα, σε όλα τα επόμενα χρόνια που θα έχετε αυτά τα δικαιώματα.

Έχετε επίσης υπόψιν σας και το Κτηματολόγιο. Αν η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο είναι υπό κτηματογράφηση, πρέπει να υποβάλετε και εκεί δήλωση, η μεν θεία σου, αν είναι κληρονόμος του παππού, για την επικαρπία που κληρονόμησε (αν δεν είναι κληρονόμος, σημαίνει ότι μάλλον είχε ήδη υποβάλει τη δήλωσή της από παλιά και άρα τώρα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι) και εσύ για την ψιλή κυριότητα.
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. περισσότερο από 1 μήνα πριν
 2. Uncategorized
 3. # Permalink
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου να εισαι καλα, ησουν κατατοπιστικοτατος :)
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. περισσότερο από 1 μήνα πριν
 2. Uncategorized
 3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
να ρωτησω και κατι ακομα για το ε2 στον πνακα 2 θα δηλωσω το ακινητο το οποιο ειναι 128 τμ οικια και 85 τμ βοηθητικοι χωροι, πως θα δηλωθει? μονο οι κυριοι χωροι? το συνολο των τετραγωνικων οικιας και βοηθητικων χωρων ή σε μια γραμμη η οικια και στην απο κατω γραμμη οι βοηθητικοι χωροι?
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. περισσότερο από 1 μήνα πριν
 2. Uncategorized
 3. # 2
 • Σελίδα :
 • 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.