ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

 1. ζητω η νδ
 2. Uncategorized
 3. Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020
Η κατάσταση πολιορκίας είναι μια κατάσταση ακραίας πολιτικής ανωμαλίας,[ την οποία το Σύνταγμά μας ρυθμίζει, ώστε να την εντάξει σε μια συνταγματική «κανονικότητα». Μια κατάσταση δηλαδή, η οποία, αν και εξαιρετική, στηρίζεται, ωστόσο, σε ορισμένους ελάχιστους κανόνες από τους οποίους δεν επιτρέπεται να υπάρξει παρεκτροπή, ενώ παράλληλα επιχειρεί να θέσει κάποια χρονικά όρια σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση.

Ο θεσμός της κατάστασης πολιορκίας σε μέρος ή στο σύνολο της επικράτειας μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση πολέμου και εξωτερικής απειλής της χώρας, εννοώντας μια κατάσταση πραγματικού πολέμου, δηλαδή γενικευμένων εχθροπραξιών με ξένο κράτος και όχι απλώς μεμονωμένων ένοπλων επεισοδίων. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε περίπτωση εσωτερικής απειλής, δηλαδή, όπως αναφέρει κατά λέξη το Σύνταγμά μας (άρθρο 48) «αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος», όχι δηλαδή σε άλλη περίπτωση γενικευμένης, έστω σοβαρής εσωτερικής αναταραχής ή αμφισβήτησης των οργάνων του κράτους.
Διαδικασίες Απόφασης – Εφαρμογή

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματός μας, η Βουλή με απόφασή της, η οποία λαμβάνεται μετά από πρόταση της Κυβέρνησης και με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θέτει σε εφαρμογή τον νόμο περί κατάστασης πολιορκίας. Πρόκειται για τον εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο 566/1977, ο οποίος, αν και ισχύει, τίθεται σε εφαρμογή μόνον εφόσον υπάρξει η παραπάνω σχετική απόφαση της Βουλής που, με τη σειρά της, δεν μπορεί να ισχύσει πέραν των δεκαπέντε ημερών. Ανά δεκαπενθήμερο είναι πάντως δυνατόν να παρατείνεται η διάρκεια της κατάστασης πολιορκίας, μάλιστα με πλειοψηφία 151 βουλευτών αυτή τη φορά.

Στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας και στα λαμβανόμενα μέτρα μπορεί να συμπράττει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που η Βουλή απουσιάζει και δεν μπορεί αντικειμενικά εγκαίρως να συγκληθεί, είναι δυνατόν να εκδοθεί, με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, προεδρικό διάταγμα κήρυξης κατάστασης πολιορκίας, το οποίο, αν δεν υποβληθεί στη Βουλή, εντός 15 ημερών, παύει να ισχύει στο εξής. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, με πρόταση της Κυβέρνησης, να λαμβάνει έκτακτα μέτρα με τη μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που παύουν να ισχύουν μετά από 15 μέρες, εάν δεν υποβληθούν στη Βουλή.

Η απόφαση περί κήρυξης της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, διότι συγκαταλέγεται μεταξύ των λεγόμενων «κυβερνητικών πράξεων», δηλαδή πράξεων που ανάγονται στη διαχείριση πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, τα συνταγματικά όργανα, τα οποία συμπράττουν για τη λήψη της απόφασης αυτής, δηλαδή η Κυβέρνηση και η Βουλή, οφείλουν να καταφεύγουν μόνον ως ύστατη λύση σε αυτόν τον θεσμό και εφόσον, βεβαίως, συντρέχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν. Ακόμη, τα λαμβανόμενα μέτρα οφείλουν να υπακούουν στην αρχή της αναλογικότητας και να λαμβάνονται, εφόσον έχουν εξαντληθεί τα ηπιότερα μέσα.[/b]
Αποκλίσεις από θεμελιώδη συνταγματικά αγαθά

Η εξαιρετικότητα της καταφυγής στο άρθρο 48 του Συντάγματος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι αποκλίσεις, που το Σύνταγμά μας επιτρέπει σε περίπτωση κήρυξης της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας, αφορούν σε θεμελιώδη συνταγματικά αγαθά. Το Σύνταγμα προβλέπει, δηλαδή, τη δυνατότητα σύστασης εξαιρετικών δικαστηρίων, άρα στρατοδικείων, ανεξάρτητα από την ιδιότητα των δραστών και την αναστολή σειράς συνταγματικών εγγυήσεων και δικαιωμάτων:

της εκδίκασης κακουργημάτων και πολιτικών εγκλημάτων από μικτά ορκωτά δικαστήρια ή από εφετεία
της προσωπικής ελευθερίας, με λίγα λόγια της απαγόρευσης σύλληψης χωρίς δικαστικό ένταλμα και παρατεταμένης κράτησης χωρίς δικαστική απόφαση (habeas corpus)
του νόμιμου δικαστή
του ασύλου της κατοικίας
της ελευθερίας της έκφρασης και του απορρήτου των ανταποκρίσεων
της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι
της απαγόρευσης αναγκαστικής εργασίας, καθώς και
της απαγόρευσης ατομικών διοικητικών μέτρων στερητικών της ελευθερίας, όπως ήταν η διοικητική εκτόπιση («εξορία»).

Ο θεσμός της κατάστασης πολιορκίας ουδέποτε εφαρμόστηκε υπό την ισχύ του Συντάγματος του 1975, πράγμα το οποίο αποτελεί ένδειξη σταθερότητας και ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος.

Βασιλική Χρήστου
Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου

https://www.syntagmawatch.gr/my-constitution/ti-simainei-kiriksi-tis-choras-se-katastasi-poliorkias/


Ά ρε βλάκα κυρ Τάκη, με το να σιγοντάρετε την παράνοια των αόρατων εχθρών (λαθρομετανάστες, ισλαμιστές, κομμουνιστές, εξωγήινοι) φέρατε την κανονική χούντα! Χούντα μνημονίων δήθεν πολεμούσατε τόσα χρόνια και μετά τα σάπια μυαλά σας ενεργοποιήσατε την προβλεπόμενη χούντα!
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
το χεις κουρασει λιγο ... ενταξει, καταλαβαμε, εχεις μαραζωσει που δε κυβερναει το κομμα σου. Αλλα φτανει.
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
Κολαούζε της νέας χουντοκρατίας το Σύριζα στήριξε την απαγόρευση κυκλοφορίας όπως και τα περισσότερα κόμματα!

Αφού όμως μας κάνεις την τιμή να σχολιάσεις τα αντισυνταγματικά μέτρα δεν μας εξηγείς:

1. Γιατί ο Μητσοτάκης 19/3 προειδοποίησε τον κόσμο: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα τόνισε ότι ο κόσμος καλό θα είναι να παραμείνει στο σπίτι του και να μην κάνει άσκοπες μετακινήσεις και αν γίνουν ο καθένας να είναι μόνος του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να το δείξουν οι πολίτες και ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλιώς η κυβέρνηση θα περάσει σε πιο δραστικά μέτρα με αποτέλεσμα αυτό να είναι η γενική καραντίνα με παράδειγμα αυτό που γίνεται στην Ιταλία.) https://emea.gr/news/588430/kyriakos-mitsotakis-teleytaia-proeidopoiisi-allios-kleino-tin-chora/


ενώ είχε ήδη ψηφιστεί ο νόμος με ΦΕΚ 68/Α/20-3-2020 : «2.Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία . 3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου..»
https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/praxe-nomothetikou-periekhomenou-tes-20-3-2020.html

Βόλεψαν η τηλετρομοκρατία τόσες μέρες και τα πλάνα από τους λουόμενους μέσα στο ΣΚ;


2. Ποιος ακριβώς θα ασκεί δικαστική εξουσία για να επικυρώνει τα πρόστιμα όταν τους δικαστές τους στείλατε για διακοπές; Ο Τσιόρδας και η αστυνομία;

3. Συλλογική υπευθυνότητα ρε νούμερα ή συλλογική ευθύνη κατά Βέρμαχτ; Αρχή της αναλογικότητας είναι επειδή 20 200 άτομα έκαναν μπάνιο να απαγορευτεί καθολικά η κυκλοφορία;;; Ο Χίτλερ πήρε παρόμοια μέτρα επειδή ένας Εβραίος(?) έκαψε το κοινοβούλιο και ο Παπαδόπουλος έβαλε την Ελλάδα σε γύψο γιατί 10 κομμουνιστές(?) οικοδόμοι έσπαγαν πλακάκια στα πεζοδρόμια!
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
[quote

Αφού όμως μας κάνεις την τιμή να σχολιάσεις τα αντισυνταγματικά μέτρα δεν μας εξηγείς:Φυσικα. Πρωτα θα επισυναψεις το πτυχιο της νομικης και οτι αλλα πιστοποιητικα εχεις που βεβαιωνουν την ιδιοτητα του Συνταγματολογου, και μετα ευχαριστως, να σχολιασω οτι θες.

Ασε μας ρε κομματοσκυλο, βγηκες να ψαρεψεις ψηφαλακια. Σιχαμενε.
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
Για ποιο κόμμα ρε μούλε; Εφόσον πιστεύεις ότι χρειάζεται πτυχίο συνταγματολόγου για να απαντηθούν οι ερωτήσεις μου, τι απαντάς ρε χουντοτρολλ;Για το μισθό και το επίδομα μη σου πω τι δίνεις!
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 4
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη θέσπιση του γερμανικού Συντάγματος της Βαϊμάρης, του πιο εμβληματικού ίσως Συντάγματος στην ευρωπαϊκή συνταγματική ιστορία. Το Σύνταγμα αυτό θα μπορούσε να αποκληθεί και το «μοιραίο» Σύνταγμα. Φιλοδοξούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μετάβαση σε μακρά περίοδο ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης, έμεινε όμως γνωστό στην ιστορία ως το Σύνταγμα με το οποίο ο Χίτλερ κατέκτησε την εξουσία το 1933.

Το Σύνταγμα της Βαϊμάρης περιείχε πολλές καινοτόμες διατάξεις, επηρέασε σημαντικά τον σύγχρονο ευρωπαϊκό συνταγματισμό και μας κληροδότησε την παράδοση της κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων στο συνταγματικό κείμενο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν περιείχε και προβληματικές διατάξεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρθρο 48, το οποίο χορηγούσε στον πρόεδρο του γερμανικού Ράιχ τη δυνατότητα λήψης εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης.

Η επανειλημμένη και καταχρηστική εφαρμογή της δυνατότητας αυτής μετατόπισε το κέντρο λήψης των αποφάσεων από τη νομοθετική στην εκτελεστική εξουσία και αποδυνάμωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, εθίζοντας τον γερμανικό πολιτικό βίο σε πολλές «μικρές» συνταγματικές παραβιάσεις που τελικά οδήγησαν στην οριστική κατάλυση του Συντάγματος. Οπως παρατηρούσε, προφητικά και ταυτόχρονα με μια δόση ειρωνείας, ο Οσβαλντ Σπένγκλερ δέκα χρόνια πριν από το τέλος του Συντάγματος της Βαϊμάρης, το Σύνταγμα αυτό ήταν το πιο «προχωρημένο» Σύνταγμα της εποχής του, αφού σου επέτρεπε να δεις το τέλος του. Αρκούσαν μόνο μερικές μικρές αλλαγές και συνταγματικές παραβιάσεις ώστε να αποκτήσει κάποιος απεριόριστη εξουσία.

Υπάρχει όμως κάτι πιο σημαντικό που μπορούμε να διδαχθούμε σήμερα από το Σύνταγμα της Βαϊμάρης, 100 χρόνια μετά: Ενα συνταγματικό κείμενο, από μόνο του, δεν αρκεί για τη διασφάλιση ενός ομαλού πολιτειακού βίου. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η οικονομική πραγματικότητα και η υπεύθυνη στάση των κομμάτων στην καθημερινή πολιτική ζωή. Για την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην εξουσία ευθύνονται λ.χ. τόσο η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου όσο και το έντονο κλίμα πόλωσης, καθώς και η αδυναμία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν απέναντι στον κίνδυνο ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία.

Συμπερασματικά, ναι μεν είναι σημαντικό να αναθεωρούμε το Σύνταγμά μας και να τροποποιούμε τις προβληματικές διατάξεις του, εξίσου όμως σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την ακραία πόλωση και τις «μανιχαϊστικές» διαιρέσεις σε «δημοκράτες» και «μη δημοκράτες», σε «πατριώτες» και «προδότες», σε «προοδευτικούς» και «αναχρονιστές». Οι διχαστικές αυτές διαιρέσεις, σε τελική ανάλυση, ωφελούν μόνο τις δυνάμεις του αντιευρωπαϊσμού και του λαϊκισμού.

* Ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

https://www.kathimerini.gr/1013907/opinion/epikairothta/politikh/didagmata-apo-to-syntagma-ths-vaimarhs
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 5
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
Τι συζητάτε ρε παιδιά.
Ο Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία ως ο μοιραιος πρωθυπουργός που έβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην χώρα.
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 6
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
0
Votes
Undo
Πως θα μείνει ο Μητσοτάκης στην ιστορία να σου πω ποσώς με ενδιαφέρει.Δείγματα γραφής έδωσαν τόσους μήνες βάλτωσε η χώρα, με υποσχέσεις και θα! Το νόημα του άρθρου 48, το κλειδί ανεξάρτητα τι λέει ο κάθε κουραμπιές, είναι ότι ανά δεκαπενθήμερο ανανεώνεται η χούντα, πάντα με τη βοήθεια των παπαγάλων της κυβέρνησης που έχουν προεξοφλήσει ότι θα πεθάνουν όλοι από γρίπη με 30 βαθμούς Κελσίου! Ο Τραμπ είπε ότι η θεραπεία δεν γίνεται να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το πρόβλημα. Αλλά στην μπαμπανία της νέας χουντοκρατίας επειδή όχι μόνο δεν θα δώσουν τις φοροαπαλλαγές που έχουν εξαγγείλει 100 φορές, όχι μόνο δεν θα προσλάβουν κόσμο, όχι μόνο δεν θα δώσουν επιδόματα, αλλά εδώ επειδή είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, θα τραβήξουν την χούντα όσο πάει, θα κάνουν επιδοματίες τους πάντες, θα εκτοξεύσουν την ανεργία και τη φτώχεια! Η διακυβέρνηση νδ θα είναι success story με σύγκριση νεκρών με άλλες χώρες και με πλάνα από το σήριαλ με τους λαθρομετανάστες!
Καλές οι π@π@ριές του κορωνοϊού αλλά ΣΟΒΑΡΑ ας σκεφτούμε Η ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ τι σημαίνει -3% έλλειμα που μας «επέτρεψε» η αλληλέγγυα Ούρσουλα (εποχή 2009). Να θυμηθούμε τι σημαίνει ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ και ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ, τα οποία θα είναι δεκάκις χειρότερα αυτή τη φορά! Κουβέντα δεν γίνεται για αυτά όπως και για την επικείμενη κατάσχεση των καταθέσεων!
Καλές οι εθνικιστικές π@π@ριές αιλάς ή ταίφρα, αλλά θυμηθείτε ότι ο Έλληνας είναι φιλόξενος και γενναιόδωρος στα εύκολα, στα δύσκολα δεν σου αφήνει ντεπόν και κωλόχαρτο, στην χρεωκοπία σου σκάβει το λάκκο!
Ελευθερία ή κορωνοϊός και οι μεταναστοφάγοι ελληναράδες επέλεξαν κορωνοϊό! Οι νεοχουντοκράτες που ξαφνικά νοιάζονται να μην κολλήσει ο συμπολίτης τους κορονοϊό (τον κώλο τους κοιτάνε φυσικά γιατί χέστηκαν) και κλείστηκαν στα σπίτια τους, μετά τη χρεωκοπία θα κλείνονται στα σπίτια τους για να μην τους κάνουν πλιάτσικο τις προμήθειες οι πεινασμένοι συμπολίτες τους. Η χρεωκοπία θα γίνει απροειδόποιητα όχι σαν τα μνημόνια και τη χούντα που τα προαναγγείλαν εκατό φόρες και χωρίς κλιμάκωση σαν τους ψευτοπολέμους με την Τουρκία.
Όνειρο κορωναϊκής νυκτός οι ακροδεξιοί φιλελεύθεροι των τεσσάρων μνημονίων να παραδεχτούν ότι είχε δίκιο ο τρελός Βαρουφάκης, να κάνουν εθνικοποιήσεις, να επιτάξουν μέσα παραγωγής και να αναδιανείμουν χρήμα για να σωθεί ο κόσμος και η οικονομία ή ακόμα να βγούμε και εκτός ευρώ για να κόβουμε χρήμα (Η Ούρσουλα για πόσο ακόμα θα είναι καλή;).Ποτέ μη λες ποτέ βέβαια, αλλά η ανανέωση της χούντας στο διηνεκές κάνει την κατάσταση ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ. Από αύριο ήδη αρχίζει να φαγώνεται το ματωμένο πλεόνασμα και να δημιουργείται μια νέα κατηγορία οικονομικά ανενεργών . Σε λίγους μήνες με αυτή τη χούντα χαλαρά φτάνουμε στο -3% έλλειμα! Εμπρός πίσω με την νέα χουντοκρατία!
Αυτά προς κορωνοχτυπημένους και κάθε ζώο της φάρμας με φόβο και χωρίς πάθος! Σκεφτείτε τουλάχιστον αυτό που σκεφτόσασταν πάντα, την τσέπη σας!
Σχολιασμός
There are no comments made yet.
 1. πριν από 1 εβδομάδα
 2. Uncategorized
 3. # 7
 • Σελίδα :
 • 1


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.