Σχετικό αίτημα υπέβαλαν πρόσφατα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, το τοπικό Επιμελητήριο και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
"Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο προκειμένου να δημιουργηθούν κάποια πρότυπα για το άγριο μανιτάρι και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Αυστρία" σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ράμμος. Από την πλευρά του, το μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καραγιάννης, τονίζει ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια που έχει στόχο να προωθούνται στο εμπόριο τα άγρια μανιτάρια της περιοχής τα οποία, εφόσον υπάρξει η πιστοποίηση των συλλεκτών μανιταριών, θα μαζεύονται από το δάσος και θα οδηγούνται στην κατανάλωση, προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό ένα προϊόν της περιοχής των Γρεβενών, πολύ υψηλότερο σε θρεπτική αξία και πλούσιο σε αρώματα σε σχέση με τα καλλιεργούμενα μανιτάρια.
"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καλλιέργειες μανιταριών σε όλη την Ελλάδα (στην Αττική, τα Τρίκαλα, την Καστοριά, τη Χαλκίδα, την Κοζάνη κ.α.), ωστόσο το 70 με 80% των μανιταριών που καταναλώνουμε στην χώρα μας είναι εισαγωγής" σχολιάζει και διευκρινίζει ότι καλλιεργούνται μόνο συγκεκριμένες ποικιλίες, τη στιγμή που η δασώδης περιοχή των Γρεβενών ευνοεί ιδιαίτερα πολυάριθμες ποικιλίες άγριων αυτοφυών μανιταριών.
"Εδώ και χρόνια ξεκίνησε από τον ερευνητή των μανιταριών, εκπαιδευτικό Γιώργο Κωνσταντινίδη μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης γνώσης για τα μανιτάρια, τα είδη και τον τρόπο αναγνώρισης και συλλογής τους. Αυτή η προσπάθεια αναγνωρίστηκε γρήγορα εντός και εκτός Ελλάδας και κυρίως από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Ιταλία και το Μαυροβούνιο καθώς τα παλαιότερα χρόνια ελάχιστοι μανιταροσυλλέκτες γνώριζαν τα μυστικά του μανιταριού και δεν τα αποκάλυπταν πουθενά" σχολιάζει ο κ. Καραγιάννης.
Μανιτάρια και στο διεθνές συνέδριο και φεστιβάλ γευσιγνωσίας
Τα μανιτάρια, άλλωστε, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των προϊόντων που θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο και φεστιβάλ γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος "Ελλάδα Αλβανία", στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Γρεβενών. "Θα παρουσιαστούν προϊόντα όπως τα μανιτάρια, η φέτα Γρεβενών, το αλεύρι, τα όσπρια και οι φακές της περιοχής, ο παραδοσιακός τραχανάς, τα μήλα, το κρασί, το μέλι, τα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά του κουταλιού αλλά και παραδοσιακές συνταγές που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τοπικά προϊόντα" σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Γρεβενών, Νικόλαος Καρανίκος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νίκος Ράμμος, γνωστοποιεί την έκδοση ενός σήματος κατατεθέντος το οποίο θα παραλάβουν καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν τα τοπικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια υποστήριξής τους και διαφήμισής τους στο ευρύτερο κοινό. Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις, όπως ο τραχανάς, η μανιταρόσουπα, η μανιταρόπιτα, το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι.
Καθώς η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος "Ελλάδα Αλβανία", αντιπροσωπεία από την Κορυτσά θα συμμετέχει σε αυτήν, δεδομένου ότι πριν από δύο μήνες η εν λόγω περιοχή φιλοξένησε αντίστοιχη εκδήλωση γευσιγνωσίας και προβολής τοπικών προϊόντων.
πηγη:ΑΠΕ