Σκαμπανεβάσματα του καιρού μόλις μπει στο Αιγαίο - Τι λέει ο μετεωρολόγος Μαρουσάκης

Σκαμπανεβάσματα του καιρού μόλις μπει στο Αιγαίο - Τι λέει ο μετεωρολόγος Μαρουσάκης Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Η νέα πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών

Η κακοκαιρία τύπου «Π» βρίσκεται προ των πυλών και ξεκινά την επέλασή της από τα δυτικά της χώρας τις βραδινές ώρες της Παρασκευής. Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης στη σημερινή του πρόγνωση δίνει νέα στοιχεία για αυτό το κύμα εξπρές που θα χτυπήσει ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σήμερα θα δούμε βροχές σε Ήπειρο, Μακεδονία και Επτάνησα, ενώ κάποιες συννεφιές θα εμφανιστούν και στην Αττική προς το απόγευμα. Ο μετεωρολόγος του Open τόνισε πως η κακοκαιρία του Σαββάτου θα χτυπήσει πρώτα τα δυτικά και τα βόρεια και έως το απόγευμα θα επηρεαστεί το σύνολο της δυτικής Ελλάδας, με πολλά φαινόμενα.

Στη συνέχεια, τόνισε πως καθώς το σύστημα θα περάσει την Πίνδο θα ξεκινήσει να αποδιοργανώνεται. Ωστόσο, θα ενισχυθεί ξανά μόλις μπει στο Αιγαίο και συναντήσει υγρασία και θερμές θάλασσες.

Συγκεκριμένα τόνισε πως: "Η κακοκαιρία όταν θα περάσει την οροσειρά την Πίνδου θα αποδιοργανωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στα ανατολικά δε θα έχουμε βροχές, και θα ενισχυθεί πάλι όταν μπει στο Αιγαίο" πρόσθεσε "Το Π είναι ένας τύπος καιρού που συναντάμε στη μετεωρολογία"

Από την Κυριακή και έπειτα η ατμόσφαιρα καθαρίζει. Όπως λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, πρόκειται για μία κακοκαιρία - εξπρές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, προβλέπονται από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά και κυρίως τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά όπου θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 25 με 27 και στα νησιά του Αιγαίου τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι ειδήσεις τώρα