Ο εφιάλτης των πυρκαγιών ξεκίνησε από τον Απρίλη -71 πύρινα μέτωπα σε 12 ώρες

Ο εφιάλτης των πυρκαγιών ξεκίνησε από τον Απρίλη -71 πύρινα μέτωπα σε 12 ώρες Φωτογραφία: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 19:00 στη χώρα, αριθμός πολύ μεγάλος για την εποχή αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε νωρίτερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Έκτακτη Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία και ασκήσεις επί χάρτου για να προλάβουν την ενίσχυση των ανέμων

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Τα πύρινα μέτωπα από τις αρχές Απρίλη κρας τεστ για την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει καλοκαιριού

Είναι ξεκάθαρο πως η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί -πλέον- σενάριο του μέλλοντος, αλλά είναι κάτι που ήδη επηρεάζει τις ζωές όλων των ανθρώπων. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ-πολύ μεγάλος.

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την απουσία βροχοπτώσεων  έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ" που θέτει σε κίνδυνο την πυρασφάλεια και την προστασία των δασικών περιοχών.

Οι ειδικοί το τελευταίο διάστημα κρούν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όλο το καιρικό σκηνικό αναμένεται να δημιουργήσει ένα «καυτό» καλοκαίρι. Όπως όλα δείχνουν ο κρατικός μηχανισμός θα δοκιμαστεί σκληρά και το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις δασικές πυρκαγιές θα δώσει εξετάσεις.

Στο Λασίθι το πρώτο μεγάλο πύρινο μέτωπο της φετινής χρονιάς 

59edb643 pirkagia ierapetra mavros kolimpos

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης η σημερινή τεράστια φωτιά στη δασική έκταση στον Μαύρο Κόλυμπο Λασιθίου Κρήτης. Σύμφωνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η μεγάλη φωτιά έχει σβήσει, αλλά υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες. Την ίδια ώρα βέβαια, τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί:​​​​​ Πρόκειται για έναν 74χρονο κάτοικο από τον Μαύρο Κόλυμπο ο οποίος έχει διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Βενιζέλειο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, μία γυναίκα με κάταγμα στο χέρι και έναν πυροσβέστης, ελαφρά τραυματισμένο με διάστρεμμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, άλλες τρείς εστίες στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Το δυσοίωνο μήνυμα πάντως είναι πως χωρίς βροχοπτώσεις για μεγάλη περίοδο και με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη ενώ αναμένεται ενίσχυση ανέμων από τη Δευτέρα.

"Η φωτιά πλέον κινείται σε ένα κομμάτι πολύ δύσβατο, ορεινό, με πεύκα, με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και βραχώδη περιοχή", είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης και συμπλήρωσε: "Μεγάλη μας αγωνία είναι να μη φτάσει η φωτιά στο περίφημο δασάκι του Κουτσουρά". Περιέγραψε μάλιστα ως "εύστοχη και γρήγορη τη συνδρομή ελικοπτέρων, ειδικά όπου το δύσβατο της περιοχής καθιστά αδύνατη την πρόσβαση οχημάτων της Πυροσβεστικής".

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 06/04/2024 - 20:41

Οι ειδήσεις τώρα