Ο λόγος για τη μικροζυθοποιία, που μέσα στο 2015 εμφάνισε αύξηση 10% στον όγκο παραγωγής, με οκτώ νέες μονάδες να ξεκινούν τη λειτουργία τους.
Από το Καστέλι Κισσάμου έως τις Σέρρες και από την Κεφαλονιά έως τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Χίο, την Τήνο και το Άργος, 27 μικροζυθοποιεία ξαναφτιάχνουν ελληνικές μπύρες, προσφέροντας κι άλλες επιλογές στον καταναλωτή. Και απ’ ότι φαίνεται αργά αλλά σταθερά ο καταναλωτής τους το ανταποδίδει.
Μια... αφρισμένη μειοψηφία από καθηγητές, χημικούς, μαθηματικούς, επιχειρηματίες κ.λπ. τόλμησαν να ανατρέψουν τα δεδομένα του «μπυρένιου» κόσμου, λανσάροντας μπύρες ελληνικού ταμπεραμέντου.
Παρ’ όλο που οι «ιππότες» της ζυθοποιίας, δεν απειλούν την πρωτοκαθεδρία των πολυεθνικών σημάτων, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η παραγωγή μπορεί να ανθίσει ξανά σε αυτόν τον τόπο.
Όχι πως λείπουν τα προβλήματα. Το αντίθετο. Γραφειοκρατία, έλλειψη ρευστότητας, επισφάλειες και τόσα άλλα, ταλαιπωρούν τους μικροζυθοποιούς το ίδιο με τους υπόλοιπους έλληνες επιχειρηματίες, ωστόσο ο κλάδος αναπτύσσεται με εντυπωσιακή ταχύτητα ξεπερνώντας πλέον τα 80.000 εκατόλιτρα μπίρας. Μάλιστα δεν λείπουν και οι φιλότιμες προσπάθειες αρκετά λίτρα να φθάσουν στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού.
Πάντως, τη δυναμική της μικροζυθοποιίας δεν «σνομπάρουν» ούτε οι κολοσσοί. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το «ΑΘΗΝΕΟ», ο πρώτος χώρος Δημιουργικής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα που δημιούργησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Στο ΑΘΗΝΕΟ, το πρώην εργοστάσιο της εταιρείας, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε στα τέλη του 2013 και στη συνέχεια μετατράπηκε σε μικροζυθοποιία μέσω επένδυσης ύψους 700.000 ευρώ, παράγονται οι μπύρες BIOS 5, ZORBAS, B29 Organic Beer και Marathon.
Στις νέες αφίξεις περιλαμβάνονται επίσης η Ζυθοποιία Θεσσαλίας με έδρα τα περίχωρα της Καρδίτσας. Η μπύρα Στίλβη της Ζυθοποιία Θεσσαλίας εμπνέεται από τη μυθολογία και την ιστορία του τόπου και ξεκινά το ταξίδι της από τις πηγές και τα βουνά των Αγράφων, για να ανταμώσει το θεσσαλικό κάμπο και τους ανθρώπους του.
Επιπλέον, από τον Μάρτιο πέρσι κυκλοφορεί από την υπερσύγχρονη μονάδα της Κορινθιακής Μικροζυθοποιίας στα Κρητικά Αρχαίας Κορίνθου, η μπύρα Canal Dive, ενώ η Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης με έδρα τη ΒΙΠΕ Σίνδου κυκλοφόρησε τη μπύρα «Άλη».
Και η Κεφαλονιά απέκτησε τη δική της μπύρα το 2015. Η Μικροζυθοποία Κεφαλονιάς και Ιθάκης στον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς είναι δημιούργημα τριών νέων ανθρώπων οι οποίοι παράγουν τη μπύρα Kefalonian Beer.
Επίσης, έχουμε τη Λύρα Μεσογειακή Μικροζυθοποιία Κρήτης στο Καστέλι Κισσάμου που παράγει χανιώτικη Golden Ale, ενώ τα πρώτα βήματά της κάνει και η Σκνίπα που εδρεύει στη Θέρμη.
Τέλος, η Θεσσαλική Ζυθοποιία είναι μια ακόμα νέα ζυθοποιία που άνοιξε τις πύλες της το 2015 στο Κορωπί στην Ανατολική Αττική.
Ο χάρτης των μικροζυθοποιείων
- - VAP Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ, Ρόδος
- - Παπαδημητρίου Εμμ. ΑΒΕΕ, Δαματριά Ρόδου
- - Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιεία ΕΠΕ, Αρίλλας, Κέρκυρα
- - SeptemΜικροζυθοποιία, Ωρολόγιο, Δήμος Αυλώνος Εύβοια
- - ΖΕΟΣ Ζυθοποιία, Άργος
- - Κρητική Ζυθοποιία – Χάρμα, Ζουνάκι Κυδωνιάς, Χανιά
- - Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία ΑΒΕΕ, Σπήλι Ρεθύμνου
- - Ζυθοποιία Σαντορίνης ΑΒΕΕ, Σαντορίνη
- - Μικροζυθοποιία Κυκλάδων, Βαγιά, Τήνος
- - Ζυθοποιία Χίου, Κάμπος, Χίος
- - Έλιξη ΑΕ, Λυκόβρυση Αττικής
- - FIRST LOMAX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ. Φηρά, Σαντορίνη
- - Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος ΕΕ, Σέρρες
- - Μικροζυθοποιία Θεσσαλίας, Βόλος
- - Ήπειρος Μικροζυθοποιία, Άρτα
- - Πατραϊκή Ζυθοποιία, Βραχναίικα, Πάτρα
- - ''ΑΘΗΝΕΟ'' Χώρος Δημιουργικής Ζυθοποιίας (Αθηναϊκή Ζυθοποιία)
- - Olympos Beer, Κατερίνη
- - Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης "Άλη", ΒΙΠΕ Σίνδου
- - Μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κεφαλονιά
- - LYRA Μεσογειακή Μικροζυθοποιία Κρήτης, Καστέλι Κισσάμου
- - Κορινθιακή Μικροζυθοποιία, Κρητικά Αρχαίας Κορίνθου
- - Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
- - Grapes and Gratification IKE, Αλάγνι Ηρακλείου
- - Ζυθοποιία Θεσσαλίας Στίλβη, Καρδίτσα
- - Θεσσαλική Ζυθοποιία, Κορωπί