Dikaiologitika News
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Κοινωνία
  • Παιδεία
  • Θέσεις Εργασίας
  • Εργασιακά
  • Ασφάλιση
  • Υγεία
  • Αγροτικά
  • Διεθνή
  • Γνώμες
  • Επιχειρήσεις
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αθλητισμός
  • Media News
  • Όλες οι Ειδήσεις
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Νέο πράσινο φως για Fraport από την Κομισιόν

    Σωτήρης Μπέσκος
    Σωτήρης Μπέσκος
    21/01/2017 - 11:14
    21/01/2017 - 11:14
    21/01/2017 - 11:14
    Νέο πράσινο φως για Fraport από την Κομισιόν

    Η επίτροπος Ανταγωνισμού επαναβεβαίωσε ότι η σύμβαση παραχώρησης των 14 ελληνικών αεροδρομίων στη Fraport δεν παραβιάζει κοινοτική νομοθεσία. Το συνδικάτο εργαζομένων στην Υ.Π.Α. συνεχίζει ωστόσο τον αγώνα.

    Η διαμάχη ανάμεσα στην Fraport και την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ΟΣΥΠΑ καλά κρατεί. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος, που τάχθηκε από την αρχή εναντίον της ιδιωτικοποίησης 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων κάνοντας λόγο για «γερμανική αποικιοκρατία», συνεχίζει τους δικαστικούς αγώνες ευελπιστώντας στη βοήθεια της ΕΕ.

    Ωστόσο, όπως αναγράφει το Spiegel ONLINE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της αρμόδιας Επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ τοποθετήθηκε γραπτώς επί του θέματος επαναβεβαιώνοντας ότι η παραχώρηση των αεροδρομίων δεν παραβιάζει κοινοτικό δίκαιο. Σύμφωνα με το αιτιολογικό που έγινε γραπτώς και δημοσιοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, η παραχώρηση έγινε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό και η δεσπόζουσα θέση που καταλαμβάνει η Fraport στην Ελλάδα δεν έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό ισχύον πλαίσιο. Προηγουμένως το συνδικάτο των απασχολουμένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υποστήριξε ότι η συμφωνία παραβιάζει το άρθρο 106 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που αφορά στη νόθευση του ανταγωνισμού.

    Ο ίδιος ο ιταλός ευρωβουλευτής Φάμπιο ντε Μάσι, από το κόμμα Die Linke, που κατέθεσε την επερώτηση στις 11 του περασμένου Νοεμβρίου στην Κομισιόν, δεν είναι ευχαριστημένος από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου και εξαγγέλλει κι αυτός από την πλευρά του τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με Έλληνες ευρωβουλευτές. «Η Επιτροπή χαρακτηρίζει την προκήρυξη του διαγωνισμού ως πράξη συνήθους ανταγωνισμού, εγώ την αποκαλώ συνήθη εκβιασμό. Οι ιδιώτες επενδυτές ενεργούν εγκληματικά και εκμεταλλεύονται το ελληνικό δημόσιο».

    Αντίδραση από την ίδια τη Fraport δεν υπάρχει. Για την κοινοπραξία η διαδικασία ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, η συμφωνία πήρε το πράσινο φως από την επιτροπή ανταγωνισμού, ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να γίνει η παράδοση-παραλαβή των αεροδρομίων τέλος του 2016, αλλά παρατηρείται καθυστέρηση, η οποία κρίνεται ως φυσιολογική αν αναλογιστεί κανείς την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στο έργο ανέφεραν στη DW ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η Fraport θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη σε επίπεδο εκπαίδευσης και στελέχωσης του προσωπικού της. Απομένουν αρκετές γραφειοκρατικές εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί με όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και ομαλό τρόπο η συμφωνία.

    H ηγεσία της ΟΣΥΠΑ θεωρεί ότι οι καθυστερήσεις θα υπερβούν τον Μάρτιο οπότε και ξεκινά η τουριστική περίοδος και άρα η διαδικασία παραχώρησης θα μεταφερθεί αρχές φθινοπώρου. Μέχρι τότε ο Βασίλης Αλεβιζόπουλος περιμένει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στη γραπτή αναφορά που κατέθεσε στις 21.7.2016, ενώ ετοιμάζει μεταξύ άλλων μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για απάτη σε σχέση με τη σύμβαση, την οποία θεωρεί ετεροβαρή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Οι πιθανότητες επιτυχίας από την πλευρά των συνδικαλιστών κρίνονται ως μηδενικές.

    image1

    Τα έξι εμβόλια κορονοϊού που προστατεύουν 100% από νοσηλεία ή θάνατο

    image2

    Δόθηκε νέα παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2021

    image3

    «Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε» λένε οι Γερμανοί στο εμβόλιο της AstraZeneca

    image4

    Μπαράζ προσλήψεων από μεγάλα σούπερ μάρκετ, πού να κάνετε αίτηση

    image5

    Κώστας Βουτσάς : Ένας χρόνος χωρίς τον αξέχαστο ηθοποιό

    image6

    Ο δύσκολος γρίφος για την μετακίνηση εκτός νομού, πότε θα ανοίξουν ελεύθερα τα διόδια

    Κατηγορία Οικονομία
    Ειδήσεις σε Tag:
    • Fraport
    • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    GOOGLE NEWS Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Dikaiologitika News στο Google News

    viber Το Dikaiologitika News και στο Viber - Μπείτε στην ομάδα μας για να δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Dikaiologitika News MEMBER OF Μέλος του Online Media
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • About Us
    • Διαφήμιση
    FORUM

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση
    του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
    χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    Copyright © 2011 - 2021 Dikaiologitika News. All rights reserved.
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Θέσεις Εργασίας
    • Εργασιακά
    • Ασφάλιση
    • Υγεία
    • Αγροτικά
    • Διεθνή
    • Γνώμες
    • Επιχειρήσεις
    • Αυτοδιοίκηση
    • Αθλητισμός
    • Media News
    • Όλες οι Ειδήσεις