Dikaiologitika News | Ειδήσεις
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Κοινωνία
  • Παιδεία
  • Θέσεις Εργασίας
  • Εργασιακά
  • Ασφάλιση
  • Υγεία
  • Αγροτικά
  • Διεθνή
  • Γνώμες
  • Επιχειρήσεις
  • Αυτοδιοίκηση
  • Όλες οι Ειδήσεις
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    Dikaiologitika News | ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΙΟΒΕ

    Πού έχουν τα λεφτά τους οι Έλληνες – Πόσες είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό

    Newsroom
    Newsroom
    13/11/2019 - 15:34
    13/11/2019 - 15:34
    13/11/2019 - 15:34
    Πού έχουν τα λεφτά τους οι Έλληνες – Πόσες είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό

    Λάτρεις των μετρητών είναι οι Έλληνες και πρωταθλητές στην Ευρώπη, αφού έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της κινητής περιουσίας τους σε μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ποσοστό αγγίζει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη, ενώ αν αθροιστούν και οι τραπεζικές καταθέσεις τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%., έναντι 31,3% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

    Η οικονομική κρίση και κατ' επέκταση έκανε τους Έλληνες να βάζουν χρήματα κάτω από το στρώμα, ενω η διατήρηση της κινητής περιουσίας με τη μορφή καταθέσεων δείχνει, παράλληλα, και τη δυσπιστία έναντι σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως σε ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, η οποία συνδέεται με το κούρεμα των ομολόγων το 2012, αλλά και με το χρηματιστηριακή κρίση.

    Αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως το 18,6% των καταθέσεων, επενδύσεων σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και οι εμπορικές απαιτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών φαίνεται πως βρίσκεται εκτός χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 57,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 18,6% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που μένουν εκτός Ελλάδας είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις (58,5%) και, δευτερευόντως, σε μετοχές κλπ.

    Οι καταθέσεις

    Πάντως, μικρή αύξηση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 114,4 δισ. ευρώ από 114,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

    Πιο αναλυτικά μείωση κατά 723 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 4,1% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 467 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 167 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 256 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 192 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, αύξηση κατά 101 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1,044 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,0% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.



    image1

    Κοινωνικό μέρισμα: Αγώνας δρόμου για πληρωμές και πριν τα Χριστούγεννα

    image2

    Τάκης Θεοδωρικάκος: «20.000 προσλήψεις στο δημόσιο - 8.000 στους ΟΤΑ»

    image3

    Αναλυτικός οδηγός για το κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    image4

    Χανιά: Τρεις σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά

    image5

    Πάρτι και αποθέωση του Αντετοκούνμπο για την 14η σερί νίκη των Μπακς

    image6

    Σαρωτικοί έλεγχοι «εξπρές» από την Εφορία - Χιλιάδες οι ανοιχτές υποθέσεις

    Κατηγορία Οικονομία
    Ειδήσεις ανα Tag:
    • ΛΕΦΤΑ
    • ΕΛΛΗΝΕΣ
    • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
    Dikaiologitika News | Ειδήσεις MEMBER OF Μέλος της ΕΝΕΔ MEMBER OF Μέλος του Online Media
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    • About Us
    • Διαφήμιση
    FORUM

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση
    του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
    χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

    Copyright © 2011 - 2019 Dikaiologitika News. All rights reserved.
    Powered by Centiva
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Θέσεις Εργασίας
    • Εργασιακά
    • Ασφάλιση
    • Υγεία
    • Αγροτικά
    • Διεθνή
    • Γνώμες
    • Επιχειρήσεις
    • Αυτοδιοίκηση
    • Όλες οι Ειδήσεις