Τα παραπάνω προκύπτουν από ομιλία που πραγματοποίησε χθες στο 12ο συνέδριο μάνατζμεντ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ο Τραπεζικός Μεσολαβητής, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Δημήτριος Παυλάκης. Κατά τον ίδιο, στη διάρκεια λειτουργίας του Θεσμού (από το 2005) υποβλήθηκαν πάνω από 160.000 αιτήματα, εκ των οποίων δύο στα τρία επιλύθηκαν συναινετικά ή υπέρ του πελάτη των τραπεζών.
Τις υπηρεσίες του Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών, που παρεμβαίνει για τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ τραπεζών και των πελατών τους, μπορούν να αξιοποιήσουν οι μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1 εκατ. ευρώ, οι επαγγελματίες και οι ιδιώτες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures, Γιάννης Παπαδόπουλος, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της επιχειρηματικής αντίληψης, επισημαίνοντας και τις ευθύνες πολλών επιχειρηματιών, που πορεύονταν χάρη σε κρατικές επιχορηγήσεις, κι όταν αυτές περιορίστηκαν σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, προκειμένου ο επενδυτής να γνωρίζει που ακριβώς επενδύει. Αναφερόμενος στα δεδομένα της Attica Ventures περιέγραψε την ανοδική πορεία της εταιρίας και κάλεσε επιχειρηματίες να επενδύσουν, χαρακτηρίζοντας το νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο εξαιρετικά καλό κι ολοκληρωμένο, από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Ενίσχυση ρευστότητας με 700 εκατ. ευρώ το 2015
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης, επισήμανε ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Επιθυμούμε», τόνισε, «να ενισχύσουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές τις επιχειρήσεις που διακρίνονται από εξωστρέφεια». Στον προγραμματισμό της Τράπεζας Πειραιώς είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με 700 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς του τουρισμού και της βιομηχανίας, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνουν οικονομίες κλίμακας και αναβάθμιση των προϊόντων. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο κ. Αντωνιάδης στη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ επισήμανε τις τεράστιες δυνατότητας στη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων από την ελληνική γη, τονίζοντας πως το 38% αυτών παράγεται στη Βόρεια Ελλάδα.