Καθοδική πορεία έχει ο πληθωρισμός του κρέατος, ωστόσο οι τιμές παραμένουν υψηλές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Τον Φεβρουάριο του 2024 το κρέας στην ΕΕ ήταν κατά 3,3% ακριβότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το χοιρινό σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (5,7%), μπροστά από το αρνί και το κατσίκι (+4,5%) αλλά και το μοσχάρι (+3%). Τα πουλερικά, αντίθετα, κατέγραψαν μείωση 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός του κρέατος ενισχύθηκε κατά 4,8% τον Φεβρουάριο, από +6% τον Ιανουάριο, ενώ η χώρα μας σημειώνει την έκτη μεγαλύτερη μεταβολή μαζί με το Βέλγιο (επίσης 4,8%), πάνω δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η υψηλότερη αύξηση τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+8,2%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+7,7%) και την Κροατία (+7,1%).
Αντίθετα, 3 χώρες κατέγραψαν μείωση των τιμών του κρέατος: Τσεχία (-5,1%), Φινλανδία (-2,2%) και Δανία (-0,6%).
Αλμα τιμών τα τελευταία τρία χρόνια
Τα τελευταία 3 χρόνια, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού για το κρέας ήταν υψηλότεροι μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023, με ετήσιους ρυθμούς μεταβολής άνω του 10%. Ο υψηλότερος ρυθμός καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η τιμή ήταν 17,3%, η μεγαλύτερη σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ετήσια αύξηση των τιμών του βόειου κρέατος, του μοσχαριού, του αρνιού και του κατσικιού παρέμεινε κάτω από 15% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Η τιμή των πουλερικών (+24,4% τον Νοέμβριο του 2022) και του χοιρινού κρέατος (+18,8% τον Φεβρουάριο του 2023) κατέγραψε υψηλότερες διακυμάνσεις.