Η Κυβέρνηση επιστρέφει στη «μεσαία τάξη» όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας

Η Κυβέρνηση επιστρέφει στη «μεσαία τάξη» όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας
ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
25/01 / 2023 09:29
Η «μεσαία τάξη» της χώρας μας δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία της επέβαλε δυσβάσταχτους και άδικους φόρους

Η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τηρώντας την προεκλογική της εξαγγελία επέστρεψε και συνεχίζει να επιστρέφει στη «μεσαία τάξη» όσα άδικα της πήρε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αρχικά ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί μεσοσταθμικά γύρω στο 35%. Κατ’ επέκταση καταργήθηκε η φορολογία για τις γονικές παροχές και περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ. Μειώθηκε συνολικά η φορολογία στις επιχειρήσεις από το 28% στο 22% και στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Σημαντική μείωση είχαμε μεταξύ άλλων και στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών: 4,4%. Μία σημαντική παρέμβαση η οποία καθιστά συνολικά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.
Επιπλέον συνεχίζεται και εντός του 2023 η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο. Τέλος επεκτείνεται η αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όλες οι μειώσεις φόρων τις οποίες νομοθέτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δρομολογήθηκαν, ήταν μειώσεις οι οποίες σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η μεσαία τάξη επηρεάζει την ανάπτυξη ενδεικτικά είναι: η σταθερή ζήτηση (η σταθερή ζήτηση λειτουργεί θετικά για την επένδυση και η επένδυση οδηγεί στην ανάπτυξη), εμπιστοσύνη (όσο ισχυρότερη η μεσαία τάξη τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη και σταθερότητα υπάρχει στην κοινωνία και στην οικονομία), ενάρετη διακυβέρνηση (η ισχυρή μεσαία τάξη ενθαρρύνει την ενάρετη διακυβέρνηση, τη λειτουργία των θεσμών, την καταπολέμηση της ανισότητας), αξίες (κοινωνική υπευθυνότητα, εργασιακή ηθική, έλλειψη ανοχής στην παραβατικότητα).

Συνοψίζοντας, η «μεσαία τάξη» αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα. Όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιό της, τόσο περισσότερη ανάπτυξη αναμένεται μακροχρόνια. Η σημερινή Κυβέρνηση στηρίζει τη μεσαία τάξη και θα συνεχίσει να διορθώνει τις αδικίες του παρελθόντος.

* Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος

 

Οι ειδήσεις τώρα