ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΕΠΑ.Σ.)
ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ |
25 |
25 |
||
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ |
25 |
50 |
||
ΘΡΑΚΗΣ |
25 |
25 |
||
ΚΕΡΚΥΡΑΣ |
50 |
25 |
||
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ |
25 |
50 |
25 |
|
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ |
50 |
|||
ΡΟΔΟΥ |
25 |
25 |
25 |
|
ΣΥΝΟΛΟ |
275 |
250 |
50 |
|
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 575 άτομα |
||||
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ε.Κ.) |
||||
ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ |
||||
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ |
ΕΙΔΙΚΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ |
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ |
ΕΙΔΙΚΟΣ ΘΑΛΑΣΣΟ-ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ |
|
ΑΘΗΝΑΣ |
25 |
25 |
||
ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ |
25 |
25 |
||
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ |
50 |
|||
ΚΕΡΚΥΡΑΣ |
25 |
|||
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ |
25 |
25 |
||
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ |
50 |
|||
ΡΟΔΟΥ |
25 |
25 |
||
ΣΥΝΟΛΟ |
225 |
50 |
25 |
25 |
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 325 άτομα.
ΙΕΚ
Εκπαιδευτικές μονάδες
Αθήνα
Ανάβυσσο (Αττική)
Μακεδονία
Ηράκλειο
Ρόδο
Κέρκυρα
Πελοπόννησο (Άργος)
Προϋποθέσεις φοίτησης
Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία εισαγωγής, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων, ορίζονται από προκήρυξη που δημοσιεύεται κατά τους θερινούς μήνες κάθε έτους.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου. Για τις ειδικότητες του Ειδικού Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας και του Υπάλληλου Τουριστικού Γραφείου, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλου από αναγνωρισμένο φορέα που θα πιστοποιεί τη καλή γνώση της Αγγλικής (Lower ή πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2).
Φοίτηση
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών:
Α) Τον Θεωρητικό , που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους και λήγει τον μήνα Ιούνιο του επομένου έτους.
Β) Τον Πρακτικό , που αποτελεί συνέχεια του θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσής τους, αρχίζει τον μήνα Ιούλιο και λήγει στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές τοποθετούνται για πρακτική άσκηση με μέριμνα του Ο.Τ.Ε.Κ. σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια.
Διδασκόμενα Μαθήματα
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης:
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αρχές Οικονομικής, Τέχνη Μαγειρικής Ι, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Ι, Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός Κουζίνας, Τροφογνωσία, Η/Υ, Αγγλικά, Γαλλικά .
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Η/Υ, Υγιεινή Τροφίμων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙ, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ, Έλεγχος Εμπορευμάτων, Διαιτητική, Στοιχεία Εστιατοριακής, Αγγλικά, Γαλλικά.
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Κοστολόγιο παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ, Σύνθεση Μενού, Τεμαχισμός κρεάτων Ι, Οινολογία, Λογιστικά πακέτα, Αγγλικά, Γαλλικά.
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Διακοσμητική παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής IV , Τεμαχισμός κρεάτων ΙΙ, Αγγλικά, Γαλλικά.
Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας:
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αρχές Οικονομικής, Τουρισμός Ι & ΙΙ, Οργάνωση - Λειτουργία Ξενοδοχείων Ι & ΙΙ, Αγγλικά, Γερμανικά, Χρήση Η/Υ.
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Τουρισμός Ι & ΙΙ, Οργάνωση - Λειτουργία Ξενοδοχείων Ι & ΙΙ, , Οικονομική Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Οργάνωση - Λειτουργία Εστιατορίου, Οργάνωση - λειτουργία Μαγειρείου, Αγγλικά, Γερμανικά, Χρήση Η/Υ.
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Λογιστική Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, BAR - Οινολογία, Τροφογνωσία – Εδεσματολόγιο, Υγιεινή, Αγγλικά, Γερμανικά, Ξενοδοχειακές εφαρμογές με χρήση Η/Υ.
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Πρακτική άσκηση, Αγγλικά, Γερμανικά
Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου:
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αγγλικά - Αγγλική Τουριστική Ορολογία, Γερμανικά, Γαλλικά, Χρήση Η/Υ - Εισαγωγή στην Πληροφορική - Χρήση Διαδικτύου ( INTERNET ), Οργάνωση και λειτουργία Τουριστικού Γραφείου, Βασικές αρχές Τουρισμού & Τουριστική Πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παγκόσμια Τουριστική Γεωγραφία – Ταξιδιωτικοί Οδηγοί, Διεθνείς Σχέσεις Μεταφορών, Αεροπορικοί ναύλοι - Έκδοση Εισιτηρίων - Συστήματα κρατήσεων, Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, Τουριστικό Μarketing - Δεξιότητες πωλήσεων.
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αγγλικά - Αγγλική Τουριστική Ορολογία, Γερμανικά, Γαλλικά, Χρήση Η/Υ - Εισαγωγή στην Πληροφορική - Χρήση Διαδικτύου ( INTERNET ), Οργάνωση και λειτουργία Τουριστικού Γραφείου, Βασικές αρχές Τουρισμού & Τουριστική Πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παγκόσμια Τουριστική Γεωγραφία – Ταξιδιωτικοί Οδηγοί, Αεροπορικοί ναύλοι - Έκδοση εισιτηρίων - Συστήματα κρατήσεων, Περιβαλλοντική Πολιτική και προστασία στον Τουριστικό τομέα, Στοιχεία Εμπορικού Δικαίου, Τουριστικό Μarketing - Δεξιότητες πωλήσεων.
Γ ΄ΕΞΑΜΗΝΟ
Αγγλικά - Αγγλική Τουριστική Ορολογία, Γερμανικά, Γαλλικά, Οργάνωση & Λειτουργία Τουριστικού Γραφείου, Αεροπορικοί ναύλοι - Έκδοση εισιτηρίων - Συστήματα κρατήσεων, Εξυπηρέτηση πελατών : Τομείς τουριστικών υπηρεσιών & Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας, Επιχειρηματικότητα – Τεχνική επικοινωνίας, Βασικές αρχές Λογιστικής, Αερομεταφορές: Αεροπορική εταιρεία - Αεροδρόμιο – Υπηρεσίες, Διαχείριση εισερχόμενου & Εξερχόμενου Τουρισμού - Οργανωμένο ταξίδι (πακέτο) - Επαγγελματικός Τουρισμός - Ταξιδιωτικές τυπικότητες .
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αγγλικά - Αγγλική Τουριστική Ορολογία, Γερμανικά, Γαλλικά, Αεροπορικοί ναύλοι - Έκδοση εισιτηρίων- Συστήματα κρατήσεων, Εξυπηρέτηση πελατών: Τομείς τουριστικών υπηρεσιών & Εναλλακτικές Μορφές τουρισμού, Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας, Διαχείριση εισερχόμενου & εξερχόμενου τουρισμού - Οργανωμένο ταξίδι (πακέτο) - Επαγγελματικός Τουρισμός - Ταξιδιωτικές τυπικότητες, Συστήματα λειτουργίας Γραφείου ( front / back office ), Πτυχιακή εργασία.
ΕΠΑΣ
Οι προϋποθέσεις φοίτησης, η διαδικασία εισαγωγής, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων ορίζονται από προκήρυξη που δημοσιεύεται κατά τους θερινούς μήνες κάθε έτους.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον 1ης λυκείου.
Φοίτηση
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και διαρκεί δύο χρόνια.
Κάθε εκπαιδευτική περίοδος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών:
Α) Τον Θεωρητικό, που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε σχολικού έτους και λήγει τον μήνα Μάιο του επόμενου έτους.
Β) Τον Πρακτικό, που αποτελεί συνέχεια του θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσης, αρχίζει τον μήνα Ιούνιο και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές τοποθετούνται για πρακτική άσκηση με μέριμνα του Ο.Τ.Ε.Κ. σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ
Λειτουργία επισιτιστικών επιχειρήσεων, Δομή και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, Λειτουργία Κουζίνας και βασικές αρχές Μαγειρικής Τέχνης, Τουριστική Γεωγραφία, Οινογνωσία και τεχνικές σερβιρίσματος οίνων, Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εργασίας, Αγγλικά ειδικότητας, Γαλλικά ή Γερμανικά ειδικότητας, Εφαρμογές προγραμμάτων Η/Υ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, Τουριστική Οικονομία, Λειτουργία Τμήματος Ορόφων, Τουρισμός – Πολιτισμός – Κοινωνία.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ
Οργάνωση επισιτιστικών επιχειρήσεων, Λειτουργία υποδοχής ξενοδοχείου, Μηχανοργάνωση υποδοχής ξεν/χείου,, Λειτουργία Μπαρ, Οργάνωση τμήματος ορόφων, Έλεγχος και τιμολόγηση στις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις *, Σύνθεση καταλόγου και μενού*, Γαλλικά ή Γερμανικά ειδικότητας, Αγγλικά ειδικότητας, Τουριστικό Μάρκετινγκ, Τουριστική Νομοθεσία*, Εργασιακές σχέσεις στον Τουρισμό*.
(* τετραμηνιαία μαθήματα)
Ειδικότητα ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Εκπαιδευτικές μονάδες
Αναβύσσου (Αττικής)
Ρόδου
Προϋποθέσεις φοίτησης
Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εισαγωγής, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων ορίζονται από προκήρυξη που δημοσιεύεται στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον 1ης λυκείου.
Φοίτηση
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και διαρκεί δύο χρόνια. Κάθε εκπαιδευτική περίοδος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών:
Α) Τον Θεωρητικό, που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε σχολικού έτους και λήγει τον μήνα Μάιο του επομένου έτους.
Β) Τον Πρακτικό, που αποτελεί συνέχεια του θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευσής τους, αρχίζει τον μήνα Ιούνιο και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές τοποθετούνται για πρακτική άσκηση με μέριμνα του ΟΤ.Ε.Κ. σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές μονάδες.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ
Ζαχαροπλαστική Τέχνη Ι, Λειτουργία Κουζίνας και βασικές αρχές Μαγειρικής Ι, Η τέχνη της Αρτοποιίας Ι, Διατροφική αξία τροφών – διαιτολόγια, Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εργασίας, Αρχές λειτουργίας επισιτιστικών μονάδων, Γαλλικά ειδικότητας, Δομή και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, Τουρισμός – Πολιτισμός – Κοινωνία
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ
Ζαχαροπλαστική Τέχνη ΙΙ, Λειτουργία Κουζίνας και βασικές αρχές Μαγειρικής ΙΙ, Η τέχνη της Αρτοποιίας ΙΙ, Διαχείριση τροφίμων και ποτών*, Κοστολόγηση και τιμολόγηση παρασκευών*, Εργασιακές σχέσεις στον Τουρισμό*, Τουριστική Νομοθεσία*, Νέες τεχνολογίες στον επισιτισμό, Γαλλικά ειδικότητας, Διακόσμηση παρασκευών Ζαχαροπλαστικής, Τουριστική Οικονομία.
(* τετραμηνιαία μαθήματα)
Ειδικότητα ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Εκπαιδευτικές μονάδες
Αναβύσσου ( Αττικής)
Μακεδονίας
Ηρακλείου
Ρόδου
Κέρκυρας
Γαλαξειδίου
Θράκης
Προϋποθέσεις φοίτησης
Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία εισαγωγής, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων ορίζονται από προκήρυξη που δημοσιεύεται στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον 1ης λυκείου.
Φοίτηση
Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια. Κάθε εκπαιδευτική περίοδος περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών:
Α) Τον Θεωρητικό , που αρχίζει τον μήνα Οκτώβριο κάθε σχολικού έτους και λήγει τον μήνα Μάιο του επομένου έτους.
Β) Τον Πρακτικό , που αποτελεί συνέχεια του Θεωρητικού και αναπόσπαστη συνέχεια της εκπαίδευση, αρχίζει τον μήνα Ιούνιο και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές τοποθετούνται για πρακτική άσκηση με μέριμνα του Ο.Τ.Ε.Κ. σε επιλεγμένες Ξενοδοχειακές μονάδες.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α΄ ΤΑΞΗΣ
Ελληνική και διεθνής Κουζίνα Ι, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Τέχνης Ι, Αρχές λειτουργίας επισιτιστικών μονάδων, Διατροφική αξία τροφών – διαιτολόγια, Ασφάλεια και Υγιεινή στους χώρους εργασίας, Ανατομία και τεμαχισμός κρεάτων και αλιευμάτων, Γαλλικά ειδικότητας, Δομή και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, Τουρισμός – Πολιτισμός – Κοινωνία.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ
Ελληνική και διεθνής Κουζίνα ΙΙ, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Τέχνης ΙΙ, Σύνθεση καταλόγου και μενού, Διαχείριση τροφίμων και ποτών*, Κοστολόγηση και τιμολόγηση παρασκευών*, Εργασιακές σχέσεις στον Τουρισμό*, Τουριστική Νομοθεσία*, Νέες τεχνολογίες στον επισιτισμό, Γαλλικά ειδικότητας, Διακόσμηση εδεσμάτων, Τουριστική Οικονομία.
(* τετραμηνιαία μαθήματα)