Dikaiologitika.gr | ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Θέσεις Εργασίας
    • Εργασιακά
    • Ασφάλιση
    • Υγεία
    • Life
    • Διεθνή
    • Αγροτικά
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Auto - Moto
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Όλες οι Ειδήσεις

Social

Dnews

  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ DNEWS
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Παιδεία
    • Θέσεις Εργασίας
    • Εργασιακά
    • Ασφάλιση
    • Υγεία
    • Life
    • Διεθνή
    • Αγροτικά
    • Αθλητισμός
    • Απόψεις
    • Auto - Moto
    • Αυτοδιοίκηση
    • Επιστήμη
    • Επιχειρήσεις
    • Όλες οι Ειδήσεις

Παιδεία

Αλλαγές στα σχολεία από Σεπτέμβρη: Τι θα είναι διαφορετικό στο επόμενο «κουδούνι»

Αλλαγές στα σχολεία από Σεπτέμβρη: Τι θα είναι διαφορετικό στο επόμενο «κουδούνι»
Newsroom Newsroom
Παιδεία
06/08 / 2022 08:47
«Όλες οι διεργασίες για την απόλυτα ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν δρομολογηθεί» διαβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Οι νέες εξελίξεις που θα συναντήσουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από φέτος είναι η επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου ως τις 17:30, η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ' Τάξη του Λυκείου και η εισαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική Pisa) σε όλα τα σχολεία.

Επίσης ξεκινά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Αλέξανδρος Κόπτσης, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Διευρυμένο Ολοήμερο Σχολείο

Τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει η αναβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου. Πιλοτικά το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια. Το ωράριο θα επεκταθεί από τις 16:00, που ίσχυε μέχρι σήμερα, έως τις 17:30.

Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν από την έναρξη των μαθημάτων, από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, εξηγεί το υπουργείο.

«Με πλούσιες νέες θεματικές, με μελέτη στο σχολείο αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα του Ολοήμερου, καθιστούμε εποικοδομητικό τον χρόνο παραμονής των μαθητών σε αυτό, και δίνουμε μία στήριξη επιπλέον στην οικογένεια», περιγράφει ο κ. Κόπτσης.

Τράπεζα Θεμάτων

Τη χρονιά που πέρασε, εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α' και Β' τάξης όλων των τύπων Λυκείου. Φέτος θα προστεθεί και στη Γ’ Λυκείου για τις απολυτήριες εξετάσεις.

«Εφαρμόσαμε με απόλυτη επιτυχία την Τράπεζα Θεμάτων, για την Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου ως μία δεξαμενή γνώσης, εμπειρίας, διδακτικών πρακτικών και ανατροφοδότησης εκπαιδευτικών και μαθητών», επισημαίνει ο κ. Κόπτσης.

Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας αποτελεί βάση πληροφοριών από την οποία επιλέγεται με κλήρωση το 50% των θεμάτων, ενώ το υπόλοιπο 50% επιλέγεται από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος. Με απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθορίζεται σε ποια μαθήματα, κατά τη διενέργεια της κλήρωσης, επιλέγονται θέματα και σε ποια μαθήματα επιλέγεται ενότητα θεμάτων.

Ελληνική Pisa

Στις εν λόγω εξετάσεις πέρσι συμμετείχαν 6.000 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου από 600 σχολεία της χώρας, 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Φέτος η εφαρμογή θα είναι καθολική, πάντα στην τελευταία τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου, καθότι σκοπός είναι να αποτυπωθούν οι βασικές γνώσεις που οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, «με στόχο να αξιολογήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να διαμορφώσουμε συνθήκες βελτίωσής του», τονίζει ο κ. Κόπτσης.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Πέρυσι πραγματοποιήθηκε η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, «που μοναδικός της στόχος είναι η αναβάθμιση και η βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων», επισημαίνει ο κ. Κόπτσης.

Από τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών είχαν εκφραστεί αντιδράσεις για τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, κυρίως στη βάση ότι προωθείται η «κατηγοριοποίηση των σχολείων».

Ο κ. Κόπτσης σχολιάζει σχετικά, ότι «είναι γεγονός πως οι πολλές και ουσιαστικές καινοτομίες δημιούργησαν σε ένα βαθμό αντιδράσεις, κάποιες φορές μεγαλύτερες κάποιες φορές μικρότερες, αναίτια, ίσως λόγω έλλειψης πλήρους ενημέρωσης από κάποιους, ίσως εσκεμμένα και σκόπιμα σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως από φόβο για το νέο και άγνωστο».

Τη νέα σχολική χρονιά αρχίζει και η εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Αποτελεί «μία ανατροφοδοτική διαδικασία που σκοπό έχει να συμβάλλει στη βελτίωση του παραγόμενου έργου χωρίς καμία μα καμία επίπτωση στους εκπαιδευτικούς», διευκρινίζει.

Νέα Προγράμματα Σπουδών

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, η πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών θα συνεχιστεί σε όλα τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας. Το 2023-2024, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών θα εφαρμοστούν καθολικά, με την ταυτόχρονη έναρξη της εφαρμογής του «πολλαπλού βιβλίου» πλην της Β' και Γ' Λυκείου. Στη Β' Λυκείου θα εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2024-2025 και στη Γ' Λυκείου το 2025-2026.

«Τα 116 Νέα Προγράμματα Σπουδών, 123 που εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιημένα, εκφράζουν μία νέα, διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της γνώσης, διαφοροποιώντας το πώς και το γιατί της μάθησης», σημειώνει ο κ. Κόπτσης και προσθέτει: «Διπλασιάσαμε τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και εφαρμόζουμε σε αυτά τα Νέα Προγράμματα Σπουδών με σκοπό να διαχυθούν οι καλές αυτές πρακτικές στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία της χώρας».

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Παράλληλα, συνεχίζονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2021 στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων.

Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «η ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών, μεταξύ των οποίων οι ψηφιακές ικανότητες, η κριτική σκέψη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα για μάθηση», μέσω της εισαγωγής νέων θεματικών όπως ρομποτική, επιχειρηματικότητα, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, οικολογική συνείδηση, κ.ά.

Διορισμοί και κενά

«Στόχος μας είναι το φαινόμενο των αναπληρωτών να εξαλειφθεί σταδιακά από μόνιμους διορισμούς», επισημαίνει ο κ. Κόπτσης και σημειώνει ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί. «Έχουμε καλύψει το σύνολο των οργανικών κενών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μένουν ελάχιστα οργανικά κενά στην Πρωτοβάθμια και την Ειδική Αγωγή».

«Εισάγαμε στο σχεδιασμό μας μία συμπεριληπτική εκπαίδευση, διορίζοντας ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εισάγοντας νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρία. Επίσης, εντάξαμε με έναν εξαιρετικό προγραμματισμό το σύνολο των προσφύγων μαθητών στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα με ίδρυση τμημάτων Υποδοχής και ΔΥΕΠ, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα και επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς για τους πρόσφυγες μαθητές μας» αναφέρει ο γγ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και προσθέτει:

«Φέτος σε μία άριστη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης δημιουργούμε συνθήκες κάλυψης όλων των κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Είμαστε πανέτοιμοι και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ώστε 31 Αυγούστου να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί στη θέση τους, τα βιβλία στα θρανία τους και όλο το μεταρρυθμιστικό μας έργο σε εφαρμογή».

Σχετικά με το φαινόμενο καθηγητές να απασχολούνται σε δυο και τρία σχολεία μιας περιοχής, ο κ. Κόπτσης εξηγεί: «Κάποιες ειδικότητες δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους σε ένα σχολείο εξαιτίας τού ότι υπάρχουν λίγες διαθέσιμες ώρες για τη διδασκαλία κάποιων διδακτικών αντικειμένων ή γιατί υπάρχουν επιπλέον εκπαιδευτικοί στην ειδικότητα αυτή. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμπληρώσουν το ωράριο. Λαμβάνεται μέριμνα ώστε να απασχολούνται οι εκπαιδευτικοί αυτοί σε σχολεία όπου απαιτείται ελάχιστη μετακίνηση, δηλαδή σε όμορα σχολεία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ TAG

  • ΣΧΟΛΕΙΑ
  • ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
  • ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  • ΟΛΟΗΜΕΡΑ
  • PISA
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχετικά Άρθρα

Καπραβέλος: «H μάσκα σε κλειστούς χώρους το χειμώνα πρέπει να γίνει υποχρεωτική» Καπραβέλος: «H μάσκα σε κλειστούς χώρους το χειμώνα πρέπει να γίνει υποχρεωτική»
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι προθεσμίες Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι προθεσμίες
Σχολεία: «Ελευθερία» ξανά, οι αλλαγές που έρχονται θα θυμίζουν κανονικότητα Σχολεία: «Ελευθερία» ξανά, οι αλλαγές που έρχονται θα θυμίζουν κανονικότητα
Αλλαγές στα σχολεία: Τι θα ισχύσει με self test και μάσκες Αλλαγές στα σχολεία: Τι θα ισχύσει με self test και μάσκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ

Mamma Mia: Η ελληνική παραλία όπου γυρίστηκε το χορευτικό «Dancing Queen»
08.16.2022 | 09:03

Mamma Mia: Η ελληνική παραλία όπου γυρίστηκε το χορευτικό «Dancing Queen»

Κλοπές αυτοκινήτων: Ιδού το… αγαπημένο τους στην Ελλάδα
08.16.2022 | 08:38

Κλοπές αυτοκινήτων: Ιδού το… αγαπημένο τους στην Ελλάδα

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους
08.16.2022 | 08:18

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους

Η Επικαιρότητα Τώρα

  • Μειώνονται μεν τα κρούσματα αλλά... πέντε δημοφιλή νησιά συνεχίζουν να «βράζουν» από κορονοϊό Υγεία | 16/08/2022 - 16:20 Μειώνονται μεν τα κρούσματα αλλά... πέντε δημοφιλή νησιά συνεχίζουν να «βράζουν» από κορονοϊό
  • Αποκάλυψη από μια από τους 38 πρόσφυγες του Έβρου: Οι Τούρκοι μας χώρισαν και μας έριξαν σε ελληνικό νησί (βίντεο) Διεθνή | 16/08/2022 - 21:04 Αποκάλυψη από μια από τους 38 πρόσφυγες του Έβρου: Οι Τούρκοι μας χώρισαν και μας έριξαν σε ελληνικό νησί (βίντεο)
  • Το παρασκήνιο με τους 38 μετανάστες που διασώθηκαν στον Έβρο - Τι λένε κύκλοι της ΕΛΑΣ Κοινωνία | 16/08/2022 - 16:36 Το παρασκήνιο με τους 38 μετανάστες που διασώθηκαν στον Έβρο - Τι λένε κύκλοι της ΕΛΑΣ
  • Κατέθεσε ο Κουκάκης για παρακολουθήσεις: «Η Δικαιοσύνη κινείται αργά, δεν είμαι ο μόνος που παρακολουθούσαν» Κοινωνία | 16/08/2022 - 18:00 Κατέθεσε ο Κουκάκης για παρακολουθήσεις: «Η Δικαιοσύνη κινείται αργά, δεν είμαι ο μόνος που παρακολουθούσαν»
  • Η Gazprom απειλεί να χρεοκοπήσει τους Ευρωπαίους κερδοσκοπώντας με το φυσικό αέριο Οικονομία | 16/08/2022 - 16:32 Η Gazprom απειλεί να χρεοκοπήσει τους Ευρωπαίους κερδοσκοπώντας με το φυσικό αέριο
  • Από ερωτικά ραντεβού με άντρες και από αγοραπωλησίες ακινήτων είναι το 1,5 εκ. ευρώ που είχε ο παίκτης ριάλιτι (βίντεο) Κοινωνία | 16/08/2022 - 21:48 Από ερωτικά ραντεβού με άντρες και από αγοραπωλησίες ακινήτων είναι το 1,5 εκ. ευρώ που είχε ο παίκτης ριάλιτι (βίντεο)
  • Αρπαγή και ξυλοδαρμός 16χρονης στην Πάτρα: Ξεσπά η μητέρα της, «απειλούν ότι θα με σφάξουν» (βίντεο) Κοινωνία | 16/08/2022 - 21:23 Αρπαγή και ξυλοδαρμός 16χρονης στην Πάτρα: Ξεσπά η μητέρα της, «απειλούν ότι θα με σφάξουν» (βίντεο)
  • Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον 65χρονο για τη μεγάλη φωτιά στη Θάσο Κοινωνία | 16/08/2022 - 22:18 Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον 65χρονο για τη μεγάλη φωτιά στη Θάσο
  • «Καίει» το φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας ηχητικό του Guardian: Λέει τους Βρετανούς τεμπέληδες Διεθνή | 16/08/2022 - 23:34 «Καίει» το φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας ηχητικό του Guardian: Λέει τους Βρετανούς τεμπέληδες
  • Βάρκιζα: Έκλεψαν εξωλέμβια μηχανή από σκάφος ναυαγοσώστριας την ώρα που έδινε πρώτες βοήθειες (βίντεο) Κοινωνία | 16/08/2022 - 22:46 Βάρκιζα: Έκλεψαν εξωλέμβια μηχανή από σκάφος ναυαγοσώστριας την ώρα που έδινε πρώτες βοήθειες (βίντεο)
  • Το υπόμνημα του 34χρονου παίκτη ριάλιτι: «Το περασμένο Σάββατο ήμουν σε πλήρη σύγχυση», τι λέει για το 1,5 εκ. ευρώ (βίντεο) Κοινωνία | 16/08/2022 - 17:22 Το υπόμνημα του 34χρονου παίκτη ριάλιτι: «Το περασμένο Σάββατο ήμουν σε πλήρη σύγχυση», τι λέει για το 1,5 εκ. ευρώ (βίντεο)
  • Μεσσήνη: Προφυλακιστέος ο πρώην σύζυγος της 49χρονης για την επίθεση με το καυστικό υγρό Κοινωνία | 16/08/2022 - 16:04 Μεσσήνη: Προφυλακιστέος ο πρώην σύζυγος της 49χρονης για την επίθεση με το καυστικό υγρό

Ροή Ειδήσεων

  • 16.08.2022 - 23:55 | Διεθνή
    Ποινή φυλάκισης για ανάρτηση στο Facebook που κρίθηκε «προσβλητική» για το Ισλάμ στο Μαρόκο
  • 16.08.2022 - 23:43 | Αθλητισμός
    Μίλτος Τεντόγλου: Είχα πει ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω
  • 16.08.2022 - 23:34 | Διεθνή
    «Καίει» το φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας ηχητικό του Guardian: Λέει τους Βρετανούς τεμπέληδες
  • 16.08.2022 - 23:15 | Διεθνή
    Εγκρίθηκε με 96,4% το νέο Σύνταγμα της Τυνησίας σε δημοψήφισμα
  • 16.08.2022 - 23:04 | Διεθνή
    Η Energoatom καταγγέλλει ρωσική κυβερνοεπίθεση

News4Health

Πρώτες βοήθειες για το τσίμπημα σκορπιού

Πρώτες βοήθειες για το τσίμπημα σκορπιού

5 tips επιβίωσης για να μην πάρουμε κιλά στις διακοπές

5 tips επιβίωσης για να μην πάρουμε κιλά στις διακοπές

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιους πλήττει συχνότερα και τα συμπτώματα για να προσέξεις

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιους πλήττει συχνότερα και τα συμπτώματα για να προσέξεις

  • Dnews on Viber Explore
  • Dnews on Google News
  • Dnews Notifications
Dikaiologitika.gr | ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ DNEWS
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε μας

Τα νέα του Dnews στο e-mail σας

Copyright © 2011 - 2022 OpinionPost S.A. All rights reserved.
Designed by Andko Digital / Developed by Nuevvo