Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
Παράλληλα, ζητήθηκε να συγκρατηθούν σταθερές οι τιμές του ψωμιού για τους καταναλωτές και συζητήθηκε το πάγιο αίτημα του κλάδου για τη χρήση του όρου «φούρνος» μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.
«Πόλεμος» για την τιμή του ψωμιού, «βολές» στα σούπερ μάρκετ από τον πρόεδρο των αρτοποιών στο Dnews
Η τιμή του ψωμιού δεν πρέπει να ανέβει, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό, δηλώνει ο πρόεδρος των αρτοποιών Αθηνών και Προαστίων , Παναγιώτης Σαχινίδης, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του σωματείου του, από το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου.
«Έχουμε πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και έχουμε δηλώσει ότι υπάρχει πληθώρα σιτηρών», αποκαλύπτει στο Dnews. « Δεχόμαστε mail από εισαγωγείς για φτηνότερα άλευρα. Εμείς επιδιώκουμε να πέσουν οι τιμές. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά αποθέματα. Ότι έγινε με το ρεύμα και τους πάροχους, είναι απαράδεκτο να γίνει και με το ψωμί.
Οι τιμές πρέπει να πέσουν από τους βιομηχάνους. Υπάρχει πληθώρα σιτηρών. Και από Ουκρανία και από Ρωσία και από Βουλγαρία. Το τελευταίο μάλιστα τρίμηνο, το σιτάρι είναι 14% πάνω στην επάρκεια», επισημαίνει.
«Η δική μας φιλοσοφία, είναι διαφορετική με αυτή της ομοσπονδίας μας», υπογραμμίζει. «Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού. Οι βιοτέχνες αρτοποιοί, το ψωμί που βγάζουμε είναι πιο φθηνό από το βιομηχανικό που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Ότι ψωμιά βλέπει ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ, είναι πανάκριβα. Επίσης θα πρέπει να ξαναπούμε ότι πολλά σουπερ μάρκετ, πωλούν ασυσκεύαστο ψωμί, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Ο μόνος που έχει δικαίωμα να πουλά ασυσκεύαστο ψωμί είναι ο βιοτέχνης, αρτοποιός της γειτονιάς. Όλοι οι άλλοι πρέπει να έχουν το ψωμί συσκευασμένο. Όλες τις αλυσίδες που πωλούν έτσι το ψωμί, όλα αυτά τα πρατήρια εγώ τα θεωρώ «πειρατές του ψωμιού». Το ψωμί είναι ένα προϊόν που ούτε πλένεται ούτε βράζεται, ούτε απολυμαίνεται», αναφέρει.
«Εμείς θέλουμε να επιβιώσουμε. Τα σακιά με αλεύρι από το εξωτερικό, είναι πιο φτηνά πια. Για αυτό και λέω στους βιομηχάνους αλεύρων, μην βάλετε αυτογκόλ. Έχουν αυξήσει τις τιμές. Οι τιμές αυξήθηκαν και το 2022, τέσσερις φορές προ του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Η βιοτεχνία στηρίζει την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την οικονομία», καταλήγει ο κ. Σαχινίδης.