Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Από τη στιγμή που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, οι χημικές ουσίες μπορούν να συσκευαστούν σε λυματολάσπη που τελικά διασπείρεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ως λίπασμα ή χύνεται σε υδάτινες οδούς.
«Το χαρτί τουαλέτας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια δυνητικά σημαντική πηγή PFAS που εισέρχεται στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 14.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα να αντιστέκονται στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «χημικά για πάντα» επειδή δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και συνδέονται με καρκίνο, επιπλοκές στο έμβρυο, ηπατική νόσο, νεφροπάθεια, αυτοάνοσες διαταραχές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η μελέτη έλεγξε 21 μεγάλες μάρκες χαρτιού τουαλέτας στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική, αλλά δεν κατονόμασε τις μάρκες.
Η έκθεση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η οποία αξιολογήθηκε από ομότιμους, δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που σκουπίζονται με μολυσμένο χαρτί υγείας. Τα PFAS μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα σχετικά με το πώς μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό κατά τη διαδικασία του σκουπίσματος. Ωστόσο, αυτή η έκθεση «αξίζει σίγουρα να διερευνηθεί», δήλωσε ο David Andrews, ανώτερος επιστήμονας της Environmental Working group, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη δημόσια υγεία που παρακολουθεί τη ρύπανση από PFAS.
Οι μάρκες που χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένο χαρτί είχαν εξίσου πολλά PFAS με εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν και μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχει αποφυγή των PFAS στο χαρτί τουαλέτας, δήλωσε ο Jake Thompson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα
«Δεν βιάζομαι να αλλάξω το χαρτί τουαλέτας μου και δεν λέω ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ή να μειώσουν την ποσότητα του χαρτιού τουαλέτας που χρησιμοποιούν», πρόσθεσε. «Το θέμα είναι ότι εντοπίζουμε άλλη μια πηγή PFAS και υπογραμμίζει ότι οι χημικές ουσίες είναι πανταχού παρούσες».
Τα επίπεδα PFAS που ανιχνεύθηκαν είναι αρκετά χαμηλά ώστε να υποδηλώνουν ότι οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής για να αποτρέψουν την προσκόλληση του χαρτοπολτού στα μηχανήματα, δήλωσε ο Τόμσον. Τα PFAS χρησιμοποιούνται συχνά ως λιπαντικά στη διαδικασία παραγωγής και ορισμένα από τα χημικά αυτά παραμένουν συνήθως πάνω ή μέσα σε καταναλωτικά αγαθά.
Σε δήλωσή του στο WSVN στη Φλόριντα, ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τη βιομηχανία χαρτιού τουαλέτας δήλωσε ότι δεν προστίθενται PFAS στο χαρτί τουαλέτας. Ο Thompson δήλωσε ότι «τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν το αντίθετο», αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα PFAS δεν προστίθενται σκόπιμα.
Ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί 57 κιλά χαρτί τουαλέτας το χρόνο και περισσότερα από 19 δισ. κιλά χαρτιού τουαλέτας ξεπλένονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η μελέτη έλεγξε επίσης τα λύματα σε οκτώ μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και διαπίστωσε ότι είναι πιθανό το 6:2 diPAP στο χαρτί τουαλέτας να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της ένωσης που βρίσκεται στα λύματα.
Ωστόσο, τα PFAS είναι τόσο κοινά που είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια η πηγή τους, γεγονός που μιλάει για το ευρύτερο ζήτημα γύρω από την ευρεία χρήση των χημικών ουσιών, δήλωσε ο Thompson.