Οι περίπου 1000 υπογράφοντες, σε ανοιχτή επιστολή προς την ΕΕ, την οποία κοινοποίησαν και στον διεθνή τύπο ζητούν από τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσουν τους αυστηρούς κανόνες περί γενετικής τροποποίησης και να υιοθετήσουν νέες τεχνικές γενετικής επεξεργασίας που αφορούν συγκεκριμένα γονίδια.
Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να κάνει τις φυτικές καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η ανοιχτή επιστολή λέει ότι οι νομοθέτες πρέπει να «διώξουν την τρομοκρατία» και να επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναπτύξουν καλλιέργειες που μπορούν να αντέξουν την έκτακτη κλιματική ανάγκη.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερβούμε την ιδεολογία και τον δογματισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένοι απευθυνόμαστε σε εσάς και σας παροτρύνουμε να εξετάσετε προσεκτικά τα οφέλη από την υιοθέτηση των Νέων Γονιδιωματικών Τεχνικών (NGT) στις επικείμενες κοινοβουλευτικές σας αποφάσεις», γράφει η επιστολή.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι υφιστάμενες τεχνικές αναπαραγωγής των φυτικών καλλιεργειών είναι χρονοβόρες και δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα χρονικά περιθώρια. «Δεν έχουμε το προνόμιο του χρόνου σε μια εποχή κλιματικής κρίσης», γράφουν στην επιστολή.
unsplash.gr
Η αποστολή της ανοικτής επιστολής στους ευρωβουλευτές πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό τον συντονισμό της WePlanet , μιας περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διεξάγει εκστρατείες για τη χρήση της τεχνολογίας, όπως για την πυρηνική ενέργεια, την επεξεργασία γονιδίων, την κυτταρική γεωργία, κ.ά.
Οι περισσότεροι από τους 1.000 υπογράφοντες την επιστολή είναι κορυφαίοι βιολόγοι και γενετιστές συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του «γενετικού ψαλιδιού» Crispr, αλλά και διασημοτήτων όπως ο ψυχολόγος Steven Pinker και ο φιλόσοφος Peter Singer.
Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Σε ορισμένες καλλιέργειες που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με συμβατικά μέσα, όπως τα οπωροφόρα δέντρα, τα αμπέλια και οι πατάτες, χρησιμοποιούνται μερικά από τα πιο επιβλαβή φυτοφάρμακα στην ΕΕ.
Οι περισσότερες περιβαλλοντικές ομάδες είχαν εναντιωθεί σθεναρά τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες αλλαγής του γενετικού κώδικα των φυτών και άλλων οργανισμών, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών.
Σε αντίθεση, οι υποστηρικτές της γενετικής τροποποίησης τροφίμων υποστηρίζουν ότι τέτοιοι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με την απώλεια της βιοποικιλότητας, την κλιματική κρίση και την παγκόσμια πείνα. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν εντόπισε νέους κινδύνους από τη στοχευμένη επεξεργασία γονιδίων στα φυτά σε σύγκριση με τη συμβατική αναπαραγωγή.
Το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα φυτά που παράγονται με γενετική τροποποίηση εμπίπτουν στους κανόνες ΓΤΟ-Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία δε μπορούν να εξακριβωθούν με βεβαιότητα.
Η ΕΕ έχει αποδεχθεί ότι τα φυτά που δημιουργούνται με νέες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας είναι ΓΤΟ, αλλά θέλει να τα εξαιρέσει από τους υφιστάμενους κανόνες ασφαλείας τους οποίους οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ξεπερασμένους και περιοριστικούς.
Σε προηγούμενη ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από μια μικρότερη ομάδα επιστημόνων τον περασμένο Δεκέμβριο συμπεριλαμβανομένων μοριακών βιολόγων και γενετιστών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για μη κερδοσκοπικές ομάδες, υποστηρίζεται ότι η πρόταση της επιτροπής πρέπει να «απορριφθεί ή να αναθεωρηθεί εκτενώς» για χάρη της ασφάλειας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, για τα οποία δεν υπάρχει εγγύηση.
Οι υπογράφοντες ζήτησαν όλα τα φυτά που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία να υπόκεινται σε υποχρεωτική αξιολόγηση κινδύνου κατά περίπτωση.