Είναι κοινό μυστικό ότι η βιομηχανία κρέατος καταστρέφει το περιβάλλον, συνεισφέρει στα υψηλά ποσοστά εκπομπής των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου, στην υπερβολική κατανάλωση γλυκού νερού, στην αποψίλωση των δασών και σε άλλα ζητήματα που δεν ακούγονται πολύ βιώσιμα.
Για να γίνει μια ουσιαστική αλλαγή, ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι συνιστούν τη στροφή στη φυτική διατροφή, αλλά για τους πολλούς ανθρώπους που απλά δεν μπορούν να αποχωριστούν το κρέας αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.
Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν οι περιβαλλοντολόγοι απλώς συνιστούσαν στους καταναλωτές όχι να απαρνηθούν το κρέας αλλά να το αντικαταστήσουν με φίδια; Μια νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ακριβώς ο τύπος φιλικού προς τη Γη εναλλακτικού κρέατος που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports αναφέρει ότι η εκτροφή πύθωνα θα μπορούσε να προσφέρει μια «ευέλικτη και αποτελεσματική απάντηση» στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τόσο από την άποψη του περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης διατροφής.
Σε διάστημα 12 μηνών, οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη ανέλυσαν δύο είδη πύθωνα, Βιρμανίας και δικτυωτού σε φάρμες στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου το κρέας του φιδιού θεωρείται ήδη λιχουδιά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μεγαλόσωμα ερπετά αναπτύχθηκαν γρήγορα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους και χρειάστηκαν λιγότερη τροφή σε σύγκριση με άλλα εκτρεφόμενα ζώα - συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, του βοείου κρέατος , του σολομού, του χοιρινού και ακόμη και των γρύλων - για να παραγάγουν περισσότερο κρέας. Επιπλέον, το οφιοειδές σχήμα τους προσφέρεται ήδη για περισσότερο κρέας λόγω της υψηλότερης «αναλογίας βρώσιμων σφαγίων» σε σύγκριση με άλλα ζώα φάρμας, είπαν οι ερευνητές.
Εκτός από το ότι απαιτούν λιγότερα γεύματα, οι πύθωνες μένουν νηστικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να μην χάσουν μεγάλο μέρος της μάζας του σώματός τους, ενώ μπορούν επίσης να επιβιώσουν χωρίς γλυκό νερό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αυτό τα καθιστά πιο ανθεκτικά στην έλλειψη διατροφής και απαιτεί λιγότερη εργασία από τους αγρότες που τα εκτρέφουν.
Οι πύθωνες είναι επίσης πιο ανθεκτικοί στα ενδιαιτήματά τους. Τα ψυχρόαιμα ζώα, τα οποία είναι 90% πιο ενεργειακά αποδοτικά σε σύγκριση με τα θερμόαιμα, καταφεύγουν σε υπόγεια μέρη για να αποφύγουν τις σκληρές καιρικές συνθήκες και όταν βρίσκονται πάνω από το έδαφος, υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής, εμφανίζοντας «ελάχιστες από τις περίπλοκες απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων, όπως πτηνών και θηλαστικών σε κλουβιά», είπαν οι ερευνητές.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επιβίωσης, αναφέρουν οι ερευνητές, καταλήγουν σε ένα πιο σταθερό σύστημα εκτροφής. Η ικανότητα ενός πύθωνα να διατηρεί την κατάσταση του σώματός του σε περίπτωση πανδημίας, ακραίων καιρικών φαινομένων ή απλώς απουσία διατροφής σημαίνει ότι τα ερπετά δίνουν στους αγρότες την ευελιξία να προσαρμοστούν σε απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες, λέει η μελέτη.
Οι ερευνητές λένε ότι το κρέας των ερπετών έχει παρόμοια γεύση με του κοτόπουλου, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε κορεσμένα λίπη. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι η εκτροφή πύθωνα είναι στα σπάργανα και ότι παρά τα πολλά οφέλη που έδωσαν στη μελέτη τους, πιθανώς να εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο η ιδέα θα μεταφραστεί στο μέλλον εξαιτίας της διαφορετικής κουλτούρας που έχουν οι λαοί
Στην Αμερική, ένα από τα «πιο δύσκολα ζητήματα διαχείρισης χωροκατακτητικών ειδών παγκοσμίως», σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αφορά τους πύθωνες Εν τω μεταξύ, σε πολλές ασιατικές χώρες όπου η κατανάλωση ερπετών είναι ήδη μια πρακτική, η βιομηχανία εκτροφή τους παραμένει ακόμη μικρή. Αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι σε αυτά τα μέρη και σε περιοχές με ολοένα και πιο μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια, η ιδέα χρειάζεται «επειγόντως» περισσότερη έρευνα για να συμβάλει στη συντήρηση της παγκόσμιας βιομηχανίας κρέατος.