Αυτό έδειξαν δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε ποντίκια και οι οποίες γεννούν ελπίδες ότι ίσως αυτού του είδους η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη σωματική και νοητική υγεία.
Η κετογονική διατροφή βασίζεται σε αυξημένα λίπη, χαμηλές πρωτεΐνες και χαμηλούς έως μηδενικούς υδατάνθρακες, έτσι ώστε το ήπαρ να παράγει κετόνες ως «καύσιμη ύλη» -αντί για γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υδατάνθρακες- προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τα διάφορα όργανα του σώματος και ιδίως τον εγκέφαλο (μια διαδικασία που λέγεται κέτωση).
Για να λειτουργήσει η κέτωση, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι υπερβολικά χαμηλοί. Στις δύο νέες έρευνες, οι θερμίδες στην τροφή των ποντικιών προέρχονταν από λίπη σε ποσοστό περίπου 90%.
Ήδη από τη δεκαετία του 1920 η δίαιτα αυτή χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο μείωσης των κρίσεων επιληψίας. Πιο πρόσφατα, οι κετο-δίαιτες τείνουν να γίνουν ευρύτερα γνωστές και προωθούνται με το σκεπτικό ότι παρέχουν διάφορα οφέλη στην υγεία.
Οι δύο νέες μελέτες, με επικεφαλής τον Έρικ Βέρντιν του Ινστιτούτου Buck για την Έρευνα στη Γήρανση της Καλιφόρνια και τον καθηγητή Γιον Ράμσεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις αντίστοιχα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό κυτταρικού μεταβολισμού "Cell Metabolism", δείχνουν ότι οι εν λόγω δίαιτες αξίζει να μελετηθούν περαιτέρω.
πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ