Εστίαση – Τουρισμός: Επέκταση του διπλού τεστ για ανεμβολίαστους εισηγείται η επιτροπή

EUROKINISSI EUROKINISSI
Επέκταση του μέτρου του διπλού τεστ σε εστίαση και τουρισμό για ανεμβολίαστους εισηγείται η επιτροπή.

Την επέκταση του μέτρου υποχρεωτικού διπλού τεστ (ένα self και ένα rapid) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση, εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Το μέτρο ισχύει σήμερα μονάχα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των έξι περιοχών που χαρακτηρίστηκαν «αυξημένης επιτήρησης» και ήταν η Μύκονος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ίος.

Δεν ανανεώνονται τα μέτρα για τη Μύκονο

Αναφορικά με τη Μύκονο, τα μέτρα λήγουν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 06:00 και δεν αναμένεται να ανανεωθούν, όμως είναι κάτι που θα εξεταστεί προσεκτικά, χωρίς να έχουν καταλήξει έως τώρα σε οριστικές αποφάσεις.

Παράλληλα, θα γίνει ειδική αναφορά στην Κρήτη και στα νησιά με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο

Υπενθυμίζεται πως οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα «Εργάνη».

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Τα νησιά με τη μεγαλύτερη θετικότητα

Αν και ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει πέσει στο 1,23 στη χώρα, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η θετικότητα εκτοξεύεται σε επίπεδα συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε:

  • Ρέθυμνο με 4,85%
  • Πάρο με 4,31%
  • Μύκονο 4,01%
  • Μήλο 2,47%
  • Σαντορίνη 2,23%
  • Ιθάκη 2,15%

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης, στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, από το υπουργείο Υγείας.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 22/07/2021 - 15:07

Οι ειδήσεις τώρα