Ανατροπές στα rapid test εμβολιασμένων ασθενών και συνοδών σε νοσοκομεία

Ανατροπές στα rapid test εμβολιασμένων ασθενών και συνοδών σε νοσοκομεία
Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα βγει διευκρινιστική απόφαση η οποία θα ορίζει ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς και οι συνοδοί τους που θα προσέρχονται σε νοσοκομεία για κλειστή νοσηλεία θα υποχρεώνονται σε rapid test.

 Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα βγει νέα απόφαση η οποία θα ορίζει ότι οι εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών αλλά και οι ασθενείς δεν οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό rapid test κατά την επίσκεψη τους σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και οδοντιατρεία.

Αντιθέτως, όπως σημείωσε οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα υποχρεώνονται να επιδείξουν αρνητικό rapid test μόνο όταν θα προσέρχονται στα νοσοκομεία για κλειστή νοσηλεία δηλαδή να εισαχθούν ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους συνοδούς που τους επισκέπτονται οι οποίοι θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα ωστόσο και μέχρι να βγεί η νέα διευκρινιστική όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας αυτό που ισχύει είναι

– Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο covid-19.

– Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με rapid test εντός 48 ωρών πριν την εξέταση.

– Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

– Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε μοριακό τεστ (PCR) εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.

EPEMBATIKI

epemvatiki2

Τι ισχύει σήμερα στα οδοντιατρεία

Παράλληλα για επισκέψεις στον οδοντίατρο, σύμφωνα με έγγραφο από τον οδοντιατρικό σύλλογο για ορισμένες θεραπείες οι ασθενείς θα πρέπει να διαθέτουν συνεχώς μαζί τους αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό.

Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι μόλις χθες  ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κούγιας είχε επιβεβαιώσει ότι το rapid test είναι υποχρεωτικό στα οδοντιατρεία σ κάποιες περιπτώσεις

Όπως είπε χθες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες στην αρχική επίσκεψη, χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια εργασία, δεν χρειάζεται τεστ.

Δείτε την ανακοίνωση

Όταν όμως διαπιστωθεί ότι ο ασθενής χρειάζεται να κάνει εργασίες για τις οποίες απαιτείται η χρήση ιατρικού εξοπλισμού, όπως είναι ο τροχός που βγάζει νερό και αέρα και επιμολύνεται από τα βιολογικά υγρά, τότε και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test.

Φέρνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Κούγιας διευκρίνισε πως μία εξαγωγή δεν παράγει αερόλυμα ενώ ένα σφράγισμα παράγει.

Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα είναι αυτός ο οποίος θα υποδείξει στον ασθενή αν χρειάζεται ή όχι rapid test.