Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και τη χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να χτίσουμε κύτταρα και να παράγουμε ορμόνες. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. «Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα, για παράδειγμα, είναι ο κύριος παράγοντας για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης», είπε η Dr. Eleonora Avenatti, καρδιολόγος στο Houston Methodist Hospital.
«Αν σκεφτείτε ότι το αγγείο σας είναι σωλήνες που πρέπει να φέρουν αίμα στα εσωτερικά σας όργανα – την καρδιά, τον εγκέφαλό σας, τα νεφρά σας – με την πάροδο του χρόνου, η χοληστερόλη μπορεί να δημιουργήσει “σκουπίδια” μέσα σε αυτούς τους σωλήνες, έτσι ώστε η ροή του αίματος να μην είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε να είναι. Τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και νεφρική δυσλειτουργία», είπε η Avenatti.
Οι 5 χειρότερες τροφές που εκτοξεύουν τη χοληστερόλη
Η χοληστερόλη μετριέται μέσω εξέτασης αίματος. Εάν η χοληστερόλη σου είναι υψηλή, μπορεί να σου συνταγογραφηθούν φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι η διατροφή και η άσκηση. Μια από τις πιο φυσικές αλλαγές ξεκινά με το φαγητό. Οι ειδικοί λένε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, θέτοντας σε σε κίνδυνο.