Η συχνή κατανάλωση αυγών και οι συνέπειες που μπορεί να έχει για τον οργανισμό αυτή η συνήθεια αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνών. Και πολλές από αυτές απορρίπτουν την αντίληψη που επικρατούσε για χρόνια, ότι τα πολλά αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη.
Πρόκειται για συζήτηση που άνοιξε ξανά λόγω μιας νέας έρευνας, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στις 6 Απριλίου, στην ετήσια σύνοδο του American College of Cardiology. Σε αυτή, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα που έτρωγαν 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα είχαν το ίδιο επίπεδο χοληστερόλης με εκείνους που δεν κατανάλωναν κανένα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 140 άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις, ή με κίνδυνο να τις εμφανίσουν. Στο πλαίσιο της έρευνας, κάποιοι έτρωγαν 12 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα και άλλοι λιγότερα από δύο. Τα εμπλουτισμένα αυγά περιέχουν περισσότερα ωμέγα- 3, ιώδιο, βιταμίνες D, B και Ε και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα κανονικά.
Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν για τέσσερις μήνες και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων που κατανάλωναν αυγά καθημερινά. Μάλιστα, διαπίστωσαν κάποια σημάδια πιθανών οφελών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά, ανέφερε η δρ. Nina Nouhravesh, επικεφαλής της έρευνας.
«Η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη τους», τόνισε μιλώντας στο Today. Επίσης, βελτιώθηκε η αντίσταση στη ινσουλίνη σε εκείνους που έτρωγαν καθημερινά αυγά. Μάλιστα, στους άνω των 65 ετών αυξήθηκε η «καλή» χοληστερόλη (HDL) και μειώθηκε η «κακή» (LDL).
Κάνουν τα αυγά κακό στη χοληστερόλη;
Όλες οι πρόσφατες μελέτες απαλλάσσουν τα αυγά από αυτή την «κατηγορία», κάτι στο οποίο συμφωνεί και η τελευταία, σημειώνει ο δρ. Dr. James O’Keefe, μέλος της επιτροπής διατροφής του American College of Cardiology.
«Τα αυγά δεν είναι ο κακός. Είναι μια υγιεινή πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών και μπορούμε να τα τρώμε με μέτρο», επισημαίνει μιλώντας στο Today ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μισούρι- Κάνσας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα.
«Η παλιά οδηγία ήταν λάθος και δεν ντρεπόμαστε για αυτό. Βασιζόταν σε ανεπαρκείς πληροφορίες», παραδέχεται, αναφερόμενος στο γεγονός ότι στο παρελθόν οι γιατροί έλεγαν στους ασθενείς να αποφεύγουν τα αυγά, προκειμένου να μην έχουν αυξημένη χοληστερόλη.
Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες μελέτες «αθωώνουν» τα αυγά. Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν σχετίζεται με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, έδειξε ανάλυση του 2020.
Επιπλέον, μελέτη του 2019 κατέληξε ότι η κατανάλωση αυγών στην πραγματικότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.
Μπορούμε να τρώμε αυγά κάθε ημέρα;
Τα αυγά περιέχουν οχτώ βασικά θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και είναι φυσική διατροφική πηγή βιταμίνης D, σημειώνει η διατροφολόγος Natalie Rizzo.
Επίσης, είναι καλή πηγή χολίνης, που είναι σημαντική για το ήπαρ, τον εγκέφαλο, το μυικό σύστημα και τον μεταβολισμό.
Τα καλά δεν σταματούν εκεί. Η πρωτεΐνη στα αυγά μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι και αυτό μπορεί να μας αποτρέψει να τρώμε υπερβολικά πολλούς «κακούς υδατάνθρακες» σημειώνει ο O’Keefe.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι σημαντική γιατί η μυική μάζα μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Και τα αυγά είναι ένας φτηνός, πρακτικός τρόπος να αυξήσουμε τις πρωτεΐνες στη διατροφή μας, συμπληρώνει ο καθηγητής.
Ο «ιδανικός» αριθμός αυγών
Όλα λοιπόν καταλήγουν στο ερώτημα πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε. Δύο αυγά την ημέρα, έξι φορές την εβδομάδα είναι μια λογική ποσότητα, σύμφωνα με τον O’ Keefe, που προτείνει την κατανάλωση εμπλουτισμένων με ωμέγα- 3.
«Λατρεύω τα αυγά και πιθανότατα τρώω τουλάχιστον 14 την εβδομάδα. Αλλά πετάω τουλάχιστον τους μισούς κρόκους, επειδή εκεί είναι όλη η χοληστερόλη», δηλώνει. «Αν έχετε διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις, θα το μείωνα σε πέντε κρόκους την εβδομάδα, αλλά μπορείτε να φάτε όσα ασπράδια θέλετε. Είναι εντελώς ουδέτερα», συμβουλεύει.
Στη νέα μελέτη, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να τρώνε ολόκληρο το αυγό. Οπότε, η κατανάλωση τόσο του κρόκου όσο και του ασπραδιού δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη όσων κατανάλωναν 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα, σημειώνει η Nouhravesh.
«Μην φοβάστε τα αυγά. Είναι μια φυσική, καθαρή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και είναι επίσης πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Είναι απολύτως εντάξει να τρώτε δύο αυγά την ημέρα, συνολικά 12 την εβδομάδα», καταλήγει ο O’ Keefe.
Πάντως, όλοι οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή μας, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.