Περιοριστικά τα κριτήρια για το επιδομα σε επαγγελματίες λεει το ΒΕΑ

Newsroom
12/04/2013 - 18:58
12/04/2013 - 18:58
12/04/2013 - 18:58
Περιοριστικά τα κριτήρια για το επιδομα σε επαγγελματίες λεει το ΒΕΑ
Περιοριστικά τα κριτήρια για το επιδομα σε επαγγελματίες λεει το ΒΕΑ Εμπαιγμό χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας την απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και…

Περιοριστικά τα κριτήρια για το επιδομα σε επαγγελματίες λεει το ΒΕΑ

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας την απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, για το επίδομα ανεργίας σε επαγγελματίες, καθώς τα κριτήρια που τίθενται είναι ιδιαιτέρα αυστηρά και περιοριστικά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο, το θεσμοθετημένο εδώ και 2,5 χρόνια επίδομα ανεργίας θα δοθεί τελικά, μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Αυτό αποκλείει από την λήψη έστω και του μικρού αυτού βοηθήματος των 360 ευρώ, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα εισόδημα. Μάλιστα το επίδομα δεν μπορούν να λάβουν ούτε οι ασφαλιστικά ενήμεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, δηλαδή αυτοί που έχουν μεν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.

Το επιμελητήριο ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναθεωρήσει άμεσα τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας και να συμπεριλάβει τουλάχιστον τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς οι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή δεν θα ξεπεράσουν το 5% των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο από τις αρχές της κρίσης το 2011, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ανέρχονται σε 120.000 και επιπρόσθετα, οι προβλέψεις για το 2013 είναι εφιαλτικές αφού αναμένεται να κλείσουν περισσότερες από 61.000 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα το ΒΕΑ ζητάει:

• Να τεθεί εισοδηματικό κριτήριο ικανό να καλύψει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

• Να καταβάλλεται σε αυτούς που έχουν οφειλές αλλά τις έχουν ρυθμίσει και είναι συνεπείς στην καταβολή τους.

• Η καταβολή του επιδόματος να γίνεται εφόσον ο επαγγελματίας μένει άνεργος 2 και όχι 3 μήνες.

πηγη:ΑΠΕ